Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Subprime α λα ελληνικά

Όταν πριν δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια υπογραψατε την σύμβαση του δανείου και αποκτήσατε το σπίτι σας στοιχηματίζατε ότι είχατε κάνει την καλύτερη συμφωνία με την τράπεζα. Μήπως όμως έχετε κάνει λάθος και σήμερα έχετε στα χέρια σας μία "απασφαλισμένη χειρομβοβίδα"; Το realestatenews.gr κατέγραψε τα "δάνεια δυναμίτες" που τίναξαν στο αέρα την αγορά των ΗΠΑ . Μπορείτε να συγκρίνετε τα δάνεια αυτά με το δικό σας και να βγάλετε τα συμπεράσματα και ενδεχομένως να προετοιμαστείτε ..

Η πιό δημοφιλής κατηγορία subprime δανείων ήταν εκείνα του κυμαινόμενου επιτοκίου με αρχική διετή , τριετή ή και πενταετή , περίοδο σταθερού επιτοκίου . Μετά την καθορισμένη περίοδο επιτοκίου , το επιτόκιο που θα προσαρμοστεί σύμφωνα με ένα δείκτη συν ένα περιθώριο . Ο δείκτης μπορεί να είναι το euribor ή το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ ενώ το περιθώριο είναι αρκετά υψηλό. Το πρόβλημα στις ΗΠΑ προέκυψε με την λήξη της περιόδου του σταθερού επιτοκίου όταν ο υπολογισμός των τόκων θα έπρεπε να γίνει με βάση το κυμαινόμενο επιτόκιο πλέον του περιθωρίου. Πολλοί βρέθηκαν στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων ενώ στην δανειακή σύμβαση αποκλείονταν η αναχρηματοδότηση ή προέβλεπε μία απαγορευτική τιμή. Φυσικά , προστασία είναι το όριο στην διακύμανση του επιτοκίου που προβλέπεται απο τα δανειστικά συμβόλαια. Όμως και εκείς υπήρχαν δύο "γκρίζες ζώνες" . Η μία αφορούσε στο περιθώριο -καθώς υπηρχε δυνατότητα αναπροσαρμογής . Η δεύτερη αφορούσε στο κόστος πρόωρης αποπληρωμής και την δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Αυτά είναι μεγάλα λάθη. Το βασικό επιτόκιο , το περιθώριο , το εύρος διακύμανσης του επιτοκίου και χρηματική ποινή προπληρωμής είναι όλα πολύ σημαντικά και οι δανειζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν τον τρόπο με τον αλλάζει το επιτόκιο και η τοκοχρεωλυτική δόση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς ένα παρόμοιο δάνειο. Μελετήστε την δανειστική σας σύμβαση και ετοιμάστε την γραμμή άμυνας γιατί η εποχή που θα ανέβουν τα επιτόκια δεν είναι μακρυά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki