Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το δίλημα με τα κυμαινόμενα επιτόκια

Αναχρηματοδότηση σήμερα με σταθερό ή διατήρηση του κυμαινόμενου επιτοκίου ; είναι μια ερώτηση που ακούει κανείς σήμερα πολύ συχνά απο τους υποψήφιους δανειολήπτες . Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι η αύξηση τους όταν θα υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις απο την άνοδο του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές τοποθετούν αυτή την προοπτική μετά το α΄ τρίμηνο του 2011 και αυτό υπο ορισμένες προϋποθέσεις αφού το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται απο μία πρωτόγνωρη ρευστότητα. Υπάρχουν και άλλες αναλύσεις που τοποθετούν την αύξηση μεταξύ των επόμενων 18 και 24 μηνών. Το σημαίνει αυτό ;

Πολύ απλά ότι έχετε ακόμα χρόνο να αποφασίσετε για να προχωρήσετε σε μία αναχρηματοδότηση του στεγαστικού σας δανείου απο κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο. Σήμερα, αυτοί που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο με μία δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε πριν τρία χρόνια στην πραγματικότητα επωφελούνται τόσο απο την διαφορά του επιτοκίου μεταξύ κυμαινόμενου και σταθερού όσο και απο το χαμηλό περιθώριο που είχε καθοριστεί τότε. Αν καθυστερήσουν την αλλαγή του επιτοκίου αυτό σημαίνει ότι έχουν κέρδος κάθε μήνα απο τα σημερινά χαμηλά επιτόκια αλλά και τα περιθώρια .

Τι θα ισχύει όμως αν πχ σε εννέα μήνες αλλάξει αυτό το σκηνικό; τότε απο την μία πλευρά θα κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα το σταθερό επιτόκιο ενώ παράλληλα δεν θα έχουν την ευχέρεια σκληρής διαπραγμάτευσης του περιθωρίου που επιβάλλουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να είναι κινδυνεύουν να δουλεύουν για αυτές. Ανεξάρτητα απο το ποιά θα είναι η τελική σας απόφαση ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να μάθετε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες προκειμένου να μετατρέψουν το επιτόκιο και ειδικότερα αν επιβάρυνουν την αλλαγή με έξοδα και αν αλλάζουν το περιθώριο.

Για το τελευταίο ίσως θα ήταν χρήσιμη η συμβουλή ενός νομικού ο οποίος διαβάζοντας τα ψηλά γράμματα της δανειακής σύμβασης και ερμηνεύοντας την μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να μη επιβαρυνθείτε με νέα υψηλότερο περιθώριο. Έχοντας μία σαφή εικόνα μπορείτε να έχετε την δική σας γνώμη για το ρίσκο που θέλετε να αναλάβετε.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki