Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δεν θέλουν δάνεια

Ένα νέο , άγνωστο σκηνικό φαίνεται ότι διαμορφώνεται λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Η προσδοκία για περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων  σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που επικρατεί σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί τον επέμενο χρόνο καθιστά τους υποψήφιους αγοραστές απρόθυμους να πάρουν στεγαστικά δάνεια ακόμα και αν η χορήγησή τους έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώνονται από κορυφαία τραπεζικά στελέχη δάνεια που αθροιστικά αφορούν σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αν και έχει εγκριθεί η χορήγηση τους εντούτοις οι δικαιούχοι δεν έχουν εκταμιεύσει το εγκεκριμένο ποσό. Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγω μάλιστα ότι «πρόκειται για χορηγήσεις που ξεπερνούν σε ολόκληρο  το σύστημα τα 400 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο στην ελληνική αγορά που οφείλεται σε ένα συνδυασμό αιτιών που ξεκινούν από την ανασφάλεια και καταλήγει στους όρους δανεισμού.
Τα δάνεια εγκρίνονται με βάση την πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου δανειολήπτη. Από το σημείο αυτό όμως και μέχρι να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση μεσολαβούν μία σειρα διαδικασιών με κορυφαία την εκτίμηση. Σήμερα οι εκτιμητές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς προσπαθούν όχι μόνο να απεικονίσουν την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου , αλλά και να καλύψουν και ένα ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο από μία πτώση του γενικού επιπέδου τιμών. Μία  συντηρητική εκτίμηση του ακινήτου έχει , ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος δανειολήπτης να αυξήσει την δική του συμμετοχή αφού ως γνωστόν οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια που να καλύπτουν το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Μία τέτοια προοπτική αποτρέπει πολλούς δανειολήπτες από την σύναψη του δανείου είτε επειδή δεν έχουν τα επιπλέον κεφάλαια της ίδιας συμμετοχής είτε επειδή θεωρούν ότι το να δεσμεύσει την ρευστότητα του πιθανόν να μη του δώσει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί μελλοντικές ευκαιρίες.
«Όταν μία αγορά βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και σε περιβάλλον αβεβαιότητας οι υποτιμητικές προσδοκίες είναι ιδιαίτερα έντονες. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής θεωρεί ότι θα σημειωθεί πτώση των τιμών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η προσδοκία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η πίεση έχει μεταφερθεί στον αγοραστή ο οποίος έχει κάθε λόγο να επιταχύνει τις διαδικασίες. Έτσι η καθυστέρηση στην εκταμίευση του δανείου πολλές φορές δεν δηλωτικό της απροθυμίας αλλά της προσδοκίας για την επίτευξη συμφωνίας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.» επισήμανε χαρακτηριστικά μεσίτης που επικεντρώνει το επαγγελματικό του  ενδιαφέρον στην αγορά πολυτελών κατοικιών και συμπλήρωνε : «οι πρακτικές αυτές , είναι ιδιαίτερα συχνές σε ακριβά ακίνητα. Αντίθετα σε κατοικίες μεσαίας και χαμηλής αξίας τέτοια φαινόμενα είναι σχεδόν άγνωστα». Στην συγκεκριμένη αγορά ένας παράγοντας που φρενάρει , σύμφωνα με τις απόψεις τραπεζικών αρκετούς αγοραστές να προχωρήσουν στην αγορά είναι το γεγονός ότι «η παροχή της εγγύησης του δημοσίου στα στεγαστικά δάνεια προυποθέτει στα συμβόλαια να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα της συναλλαγής γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τον αγοραστή. Αυτό είναι η αιτία που πολλές συμφωνίες «σπάνε στο παρα πέντε» έλεγε επικεφαλής τραπεζικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki