Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικα : Ρύθμιση "για τα λόγια"

Ρύθμιση δανείων τεσσάρων ταχυτήτων περιλαμβάνει το πρόγραμμα διευκόλυνσης που ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δίνοντας στη δημοσιότητα τις τελικές λεπτομέρειες . H ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες, για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ.

Επίσης το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια θα πρέπει να έχει αντικειμενική αξία μέχρι 250.000 ευρώ (μαζί με την πρώτη κατοικία) και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 10.000 ευρώ. Κοινό σημείο είναι η χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους αλλά και η μείωση του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010. Πιο αναλυτικά, μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους:

1 Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ.

2 Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (και σε αυτή την κατηγορία από οποιαδήποτε πηγή) μέχρι 30.000 ευρώ. Για αυτές τις δύο κατηγορίες δίνεται περίοδος χάριτος 48 μηνών, με άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού. Η δόση σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών θα προσαρμόζεται (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) με την πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Σε αυτούς τους μήνες οι δανειολήπτες θα πληρώνουν δόση που περιλαμβάνει και τόκους και κεφάλαιο με το επιτόκιο που έχει κανονικά το δάνειο. Ουσιαστικά ο χρόνος αποπληρωμής παρατείνεται για τέσσερα χρόνια.

3 Οσοι έχουν καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία δίνεται πάλι περίοδος χάριτος 48 μηνών και με μηνιαία δόση στο 30% του καθαρού εισοδήματος. Το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την τετραετή περίοδο. 4 Ανεργοι με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας. Ισχύει περίοδος χάριτος 48 μηνών και παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός των τεσσάρων ετών.

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες Δεν θα μπαίνουν για ασήμαντους λόγους στη λίστα του «Τειρεσία» Με τα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης θα αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις των επιχειρηματιών στους οποίους «σκάει» στα χέρια τους επιταγή, χωρίς να είναι υπαίτιοι. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανακοίνωσαν οι κ. Χατζηδάκης, Σκορδάς και Στεργίου, δεν θα μπαίνουν για ασήμαντους λόγους στη λίστα του «Τειρεσία» οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, είπαν ότι το πλαίσιο του «Τειρεσία» θα βελτιωθεί ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τις τράπεζες ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki