Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα "παιγνίδια" με τα επιτόκια

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κλείσει τα γκισέ για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο με δάνειο αλλά από την άλλη πλευρά, για όσους ήδη έχουν δανειστεί τα νέα είναι μάλλον ευχάριστα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την πρόσφατη πτώση των επιτοκίων της εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο στο επόμενο εξάμηνο να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25 ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν δανειστεί έχοντας ως βασικό επιτόκιο , εκείνο της ΕΚΤ , θα έχουν όφελος μέχρι και 0,5 ποσοστιαία μονάδα σε διάστημα περίπου έξη μηνών. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάρουν δάνειο από εδώ και πέρα με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ζητούμενο όμως είναι αν οι τράπεζες θα αφήσουν να περάσει η μείωση αυτή , στον οφειλέτη. Ο μεγάλος κίνδυνος των οφειλετών είναι η αναπροσαρμογή από την πλευρά των τραπεζών του περιθωρίου κέρδους το οποίο μπορεί να μεταβληθεί και σε περίπτωση αύξησης να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαφανίσει κάθε όφελος από την μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ. Για το λόγο αυτό καλό είναι , όσοι έχουν δάνεια που τρέχουν, να ρίχνουν μία ματιά στην ειδοποίηση της τράπεζας, ώστε να γνωρίζουν όχι μόνο το ποσό της οφειλής αλλά και το ποσό της δόσης. Στη περίπτωση , που διαπιστώσουν αύξηση του περιθωρίου κέρδους θα πρέπει καταρχήν να ζητήσουν εξηγήσεις από το κατάστημα από το οποίο πήραν το δάνειο. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να απευθυνθούν στη υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας και σε τρίτη φάση στον τραπεζικό μεσολαβητή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η γενική γραμματεία του καταναλωτή.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν αφορά στο χρόνο αναπροσαρμογής του επιτοκίου δηλαδή αν το νέο μειωμένο επιτόκιο άλλαξε σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει με την τράπεζα. Τα παιγνίδια με το χρόνο τις περισσότερες φορές βρίσκουν χαμένους μόνο τους δανειολήπτες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki