Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΟΕΚ: Πρόσκληση για ρύθμιση έως 30/12

Προθεσμία μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου έχουν οι περίπου 75.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ να υποβάλουν αιτήσεις για να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 98,2 εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχαν λάβει μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4019/2011 (δηλ. έως τις 30-9-2011) από το στεγαστικό κεφάλαιο του Οργανισμού για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας είτε από παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας , εφόσον μέρος του ποσού ή ολόκληρο το ποσό είναι ληξιπρόθεσμο, η ρύθμιση θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Ωστόσο, οι συνολικές οφειλές από απλήρωτα δάνεια στον ΟΕΚ φτάνουν το 1,3 δισ. ευρώ (χωρίς τις οφειλές στις τράπεζες) και είναι άγνωστο αν και πότε θα εξοφληθεί αυτό το ποσό και θα «ξεπαγώσουν» τα προγράμματα του Οργανισμού.

Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της οφειλής και δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 6 και μεγαλύτερος από 24 και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Μέχρι του ποσού των 600 ευρώ η εξόφληση ακολουθεί τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής ενώ για ποσά από 600 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ αναλογούν 6 δόσεις. Από 1.000 ευρώ και πάνω η αντιστοιχία οφειλής με αριθμό δόσεων διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό. Μη καταβολή δόσης επιτρέπεται μόνο 2 μη συνεχόμενες φορές και συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής διπλάσιας δόσης τον επόμενο μήνα από τη μη πληρωμή. Η επανάληψη μη καταβολής δόσης για τρίτη φορά ή για δεύτερη συνεχόμενη ή η μη καταβολή της διπλάσιας δόσης συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και την αναβίωση της οφειλής στην προ της ρύθμισης κατάσταση, αφού αφαιρεθούν αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί. Για το άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος θα μπορεί να το εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης.

Εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος που επιδοτείται και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, μπορεί να ζητήσει εκτός από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου με ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων έως τις 31/12/ 2012.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki