Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στη "κατάψυξη" τα στεγαστικά

Κλειστά είναι πλέον τα γκισέ των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ουσιαστικά «παγώσει» οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από το σύνολο σχεδόν των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές εντούτοις με διάφορα προσχήματα οι υποθέσεις που βρίσκονται προς διεκπεραίωση μπαίνουν στο «συρτάρι» ενώ έχουν «παγώσει και οι εκταμιεύσεις. Οι μοναδικοί φάκελοι που προχωρούν είναι οι αναχρηματοδοτήσεις και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η εικόνα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Στο μεταξύ περαιτέρω πτώση εμφάνισε η πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρήθηκε αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις, ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,2% έναντι 1,3% τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας απομόχλευσης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αποτέλεσμα των ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Επιπλέον, οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση για δανεικά από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα παραμένει «παγωμένη» λόγω της ύφεσης. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 584 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 1.174 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -0,9% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%). Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 108 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 133 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -5,1% από -4,0% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Αρνητική κατά 367 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής κατά 111 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση (Σεπτέμβριος 2011: -3,1%, Αύγουστος 2011: -2,9%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki