Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το άγχος των επιτοκίων

Έτοιμοι για νέο σοκ θα πρέπει να είναι οι κάτοχοι ακινήτων αλλά και στεγαστικών δανείων από την επερχόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Το Euribor που είναι συνδεδεμένο με τα περισσότερα Ελληνικά στεγαστικά δάνεια έχει ήδη πάρει την ανιούσα και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σχεδόν ανακοινωθεί ότι θα αυξηθεί άμεσα. Οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν την πλειονότητα των δανειοληπτών που –λογικά στο παρελθόν- επέλεξαν ένα δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου που έμοιαζε ως η λογική λύση. Ωστόσο φαίνεται πως το τα κέρδη που ακολουθούσαν την επιλογή ενός κυμαινόμενου επιτοκίου, στο μέλλον μπορεί να γίνουν ζημίες.

Οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, με τα εισοδήματά τους να μειώνονται σταθερά –για να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις ανέργων- και ήδη οι τράπεζες ενημερώνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μάλιστα, ενώ στο παρελθόν τα στεγαστικά δάνεια δεν είχαν κακοπληρωτές, για ευνόητους λόγους, η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Τα «μαξιλαράκια» των ελλήνων δανειοληπτών, δηλαδή οι γονείς του ζευγαριού που συμμετείχαν οικονομικά σε μία δύσκολη περίπτωση αδυνατούν πλέον να συνδράμουν. Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν τους αφήνουν περιθώρια όπως παλαιότερα. Στη νέα κατάσταση, οι τράπεζες προσπαθούν να αντιδράσουν προσφέροντας επιμήκυνση του δανείου με μικρότερη δόση, κίνηση ωστόσο που μπορεί τελικά να επιβαρύνει το δάνειο με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο. Ωστόσο, οι τράπεζες φαίνεται ότι επιθυμούν διακαώς να βρουν τη χρυσή τομή.

Άλλωστε, ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου σε περίοδο που η ακίνητη περιουσία χάνει την αξία της και οι τράπεζες αναζητούν μετρητό, δεν έχει κέρδος για την τράπεζα. Φήμες μιλούν για μειώσεις ποινών υπερημερίας και άρα της τελικής οφειλής σε μία προσπάθεια να καταφέρει ο ιδιώτης να αποπληρώσει το δάνειο. Αντίστοιχα, πελάτες με στεγαστικά σε Ελβετικό Φράγκο που δεν αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανείου αλλά βλέπουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κάθε μήνα, ετοιμάζονται να το γυρίσουν σε ευρώ. Οι ειδικοί πάντως συστήνουν υπομονή, καθώς μία «εύκολη» απόφαση για ένα δάνειο που έχει ακόμα 30 χρόνια πορεία, μπορεί να μην είναι τελικά η σωστή. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την στεγαστική πίστη. Οι εξελίξεις αναμένονται εντυπωσιακές και οι δανειολήπτες καλό θα είναι να περιμένουν μέχρι να έχουν μπροστά τους όλες τις εναλλακτικές λύσεις πριν προβούν στην τελική κίνηση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki