Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικά: Ο δεκάλογος

Τo realestatenews.gr συνέταξε ένα κατάλογο με τα 10 βασικά ερωτήματα που πρέπει να έχετε απαντήσεις πριν την επιλογή του δανείου.

1. Ποιο είναι το επιτόκιο ; Για να προσδιορίσετε επακριβώς τι θα πληρώσετε κατά τη διάρκεια του δανείου , θα πρέπει να γνωρίζετε το επιτόκιο . Τα ποσοστά αλλάζουν γρήγορα , και εσείς θα πρέπει να έχετε πλήρη γνώση της αγοράς . Για την σύγκριση των προτάσεων θα πρέπει να ζητάτε το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΣΕΠΕ ), που περιλαμβάνει όλες τις επιβαρύνσεις,

2.Μπορώ να διεκδικήσω χαμηλότερο κόστος και πως; Οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν το κόστος ανάλογα την ίδια σημμετοχή ή μέ προγράμματα προπληρωμών. Ρωτήστε αν μπορείτε να διαπραγματευτείτε το κόστος και με ποιούς όρους πχ μειωμένα έξοδα .

3. Ποιο είναι το τελικό κόστος ; Τα στεγαστικά δάνεια επιβαρύνονται με "κρυφα" κόστη ακόμα και απο την πρώτη στιγμή που θα κάνετε την αίτηση. Ζητήστε τον τιμοκατάλογο της τράπεζας και γραπτώς μία αναλυτική προσφορά με όλες τις επιβαρύνσεις κατα την διάρκεια του δανείου.

4. Πότε μπορείτε να αλλάξετε το επιτόκιο και τι θα κοστίσει ; Για να προφυλαχθείτε από μία απότομη άνοδο των επιτοκιών είναι πιθανό να χρειαστεί να "κλείσετε" το κόστος μετατατρέποντας το κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. Απαραίτητο είναι να ξέρετε πως και πόσο θα σας κοστίσει.

5. Υπάρχει ποινή πρόωρης εξόφλησης και σε ποιές περιπτώσεις ;Το θέμα αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις απο την πλευρά των καταναλωτικών οργανώσεων και για αυτό θα πρέπει να έχετε γραπτώς την απάντηση της τράπεζας.

6. Ποια είναι η ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται για το δάνειο ; Σήμερα η τρέχουσα πρακτική είναι η χρηματοδότηση του 25% της αξίας του ακινήτου. Μπορεί ορισμένες τράπεζες να ζητούν μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη συμμετοχή. Μπορεί απο την ίδια συμμετοχή να εξαρτάται και το ύψος του επιτοκίου, Για αυτό ΡΩΤΗΣΤΕ.

7. Τι έγγραφα θα χρειαστεί να προσκομίσετε; Η πιό εύκολη ερώτηση με την πιό εύκολη απάντηση αφού αυτό αποτελεί τραπεζική ρουτίνα. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που κάθε μέρα ζητούν και κάτι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει κόστος σε χρήμα και χρόνο και προσπαθείστε να το αποφύγετε.

8. Πόσος καιρός θα απαιτηθεί για την έγκριση και την προέγκριση ; Η απάντηση εξαρτάται από πολλές μεταβλητές . Αυτή όμως είναι απαραίτητη πληροφορία για τις διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο πωλήτη.

9. Τι θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση του δανείου ; Οι τράπεζες είναι δύσκολο να απαντήσουν αλλά μπορείτε να συγκεντρώσετε πληροφορίες απο το περιβάλλον ή και ακόμα απο ένα ευγενή υπάλληλο.

10. Ο χρόνος που μεσολαβεί απο την έγκριση μέχρι την εκταμίευση; Πρόκειται για ερώτηση κλειδί αφού απο την απάντηση εξαρτάται η σύνταξη και η υπογραφή των συμβολαίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki