Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η "παγιδα" των επιτοκίων

Αν σκέπτεστε να αγοράσετε ένα σπίτι, το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα. Σωστά. Όμως μήπως κάπου εκεί βρίσκεται μία μεγάλη «παγίδα» που έφερε τον υπερδανεισμό ; Ας πάμε τα πράγματα από την αρχή…

Τις περισσότερες φορές η πτώση των επιτοκίων δεν σημαίνει «προσιτό» αλλά «μεγαλύτερο» σπίτι. Σύμφωνα με στοιχεία για την εξέλιξη του δανεισμού η πτώση των επιτοκίων αντί να οδηγήσει σε μείωση της δαπάνης για αγορά σπιτιού είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι περισσότεροι εκμεταλλεύτηκαν την εξέλιξη αυτή για να αγοράσουν μεγαλύτερο σπίτι. Αποτέλεσμα να χρωστούν περισσότερα στη τράπεζα και αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής να αδυνατούν να αποπληρώσουν τον δανεισμό. Ας το δούμε όμως με παραδείγματα πριν από μερικά χρόνια, τα επιτόκια ήταν στο 6%. Για ένα 300.000, η πληρωμή θα ήταν 1798,65 το μήνα. Με το επιτόκιο στο 4,5%, η μηνιαία δόση μειώνεται σε 1520,06. Μέχρι εδώ καλά, διότι μας κοστίζει λιγότερο το σπίτι.

Αλλά περιμένετε ένα λεπτό…

Οι περισσότεροι άνθρωποι με επιτόκιο στο 4,5% και με την ίδια μηνιαία πληρωμή θα μπορούσαν να σας πάρουν δάνειο 355.000. Λοιπόν, τι έκαναν; Αντί της αγοράς σπιτιού αξίας 300.000 όπως είχαν προϋπολογίσει αγόραζαν σπίτι αξίας 400.000.

Και είναι κακό να θέλεις να βελτιώσεις τις στεγαστικές συνθήκες της οικογένειας;

Αυτό είναι ένα καλό πράγμα για κάποιον που μπορεί να αντέξει την πληρωμή αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο κάποιον που τα οικονομικά του ήταν στα όρια. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα «κακό» μία τέτοια πρακτική ήταν η αιτία που πίεσε τις τιμές προς τα πάνω και προκάλεσε την φούσκα. Με άλλα λόγια, η μείωση των επιτοκίων απλό εργαλείο για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της αγοράς σπιτιού μετατράπηκε σε παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki