Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Λιγότερη δόση

Η κατανόηση του τι επηρεάζει τη τρέχουσα και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είτε για το δάνειο που θα πάρετε είτε για την επιλογή επιτοκίου στην αναχρηματοδότηση είτε για το κατάλληλο χρόνο στον οποίον πρέπει να «αλλάξετε» το είδος του δανείου. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι : «Μην πιστεύετε όλα όσα ακούτε στην τηλεόραση. Δεν είναι πάντα «μια καλή στιγμή ». Και αυτό ισχύει είτε για να κλείσετε ένα δάνειο είτε για να αναχρηματοδοτήσετε ένα ήδη υφιστάμενο. Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν υπάρχουν «σημάδια» στην αγορά και αυτή την στιγμή απλώς υπάρχουν κάποιες ασαφείς ενδείξεις.

Πολλοί έχουν πάρει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο για κάποια προκαθορισμένη περίοδο . Είναι εύλογο να ανησυχείτε για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η πρώτη κίνηση που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε στην τράπεζα και να συζητήσετε το κλείσιμο του επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και με ποιους όρους. Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι οι όροι είναι δελεαστικοί, προχωρήστε . Αν όμως δεν βολεύει αναζητείστε καλύτερους όρους σε κάποια άλλη τράπεζα. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα αργήσουμε πολύ για να ξαναδούμε τόσο χαμηλά επιτόκια Για τα κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικά δάνεια, κατανοώ πλήρως την αγωνία σας.

Η πρώτη κίνηση είναι να γνωρίζετε πως γίνεται η αναπροσαρμογή. Δηλαδή το βασικό επιτόκιο, το περιθώριο και ο χρόνος αναπροσαρμογής. Μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε το περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση μη σας πιάνει άγχος έχετε χρόνο για να πάρετε μία απόφαση. Σκεφτείτε επίσης και την δυνατότητας στροφής σε κάποιο προϊόν σταθερού επιτοκίου . Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο τρίμηνο πολύ δύσκολα η ΕΚΤ θα αλλάξει τα επιτόκια της ,αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το διατραπεζικό επιτόκιο στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες συμβάσεις.

Αν το δάνειο σας βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ έχετε περισσότερο χρόνο αν όμως βασίζεται στο διατραπεζικό καλύτερα να αρχίσετε να σκέπτεστε τις επόμενες κινήσεις Για να κάνετε όλες αυτές τις κινήσεις προϋπόθεση είναι να κατανοήσετε το μηχανισμό των επιτοκίων. Αν δεν μπορείτε-πράγμα εντελώς φυσικολογικό-ρωτήστε. Μη εμπιστεύεστε τον υπάλληλο της τράπεζας γιατί οι περισσότεροι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ.

Επίσης είναι λάθος να μη έχετε ένα χρονικό ορίζοντα για την διάρκεια της κίνησης σας και κυρίως ένα εναλλακτικό σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει αν οι προβλέψεις σας διαψευστούν. Να θυμάστε ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για μελλοντικά επιτόκια, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης της αγοράς συχνά είναι λάθος, αλλά δίνει μια ιδέα για τις τάσεις και αυτό είναι καλύτερο από μία πορεία στα «τυφλά».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki