Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πάνω τα επιτόκια σε καταθέσεις και αύξηση του περιθωρίου

investment3Αύξηση παρουσίασαν γενικά τον Ιανουάριο του 2010 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) που σημείωσε πτώση. Αντίθετα, τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν
Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας (1) από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιανουάριο του 2010 στο 0,43%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή άνοδο 2 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,37%. Το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω άνοδο 8 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,18%. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε πτώση (κατά 4 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 0,30%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε μικρή πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,05%. Σημαντική πτώση κατά 9 μονάδες βάσης παρουσίασε το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια τον Ιανουάριο του 2010 και διαμορφώθηκε στο 5,72%. Σημαντική πτώση, επίσης (κατά 18 μ.β.), παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 4,52%, ενώ αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,23% (Δεκέμβριος 2009: 3,24%). Το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,05%, ενώ το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιανουάριο του 2010 στο 4,60%. Επισημαίνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αποτελούν σχεδόν το 75% του συνόλου των νέων στεγαστικών δανείων, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο του 2008 δεν ξεπερνούσαν το 1/3 του συνόλου.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Ιανουάριο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων .

Ειδικότερα, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά όσο και αυτό από τις επιχειρήσεις με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασαν πτώση (κατά 16 και 12 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στο 2,50% και 1,78% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών καθώς και το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση (κατά 5 και 14 μονάδες βάσης αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,93%, και 4,01% αντίστοιχα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki