Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Σχέδιο εφόδου με στόχο τους δανειολήπτες

Για μαζικές ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων πιέζει η τροϊκα καθώς θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την άρση των πλειστηριασμών θα "εξυγιάνει" το τραπεζικό σύστημα . Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και για τις ρυθμίσεις έχει τεθεί καταληκτική ημερομηνία στις αρχές του 2014 . Σημειώνεται ότι τότε λήγει και η προστασία των δανειοληπτών απο τους πλειστηριασμούς και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει δεσμευτεί για παράταση του μέτρου.

Στην πραγματικότητα , οι μεθοδεύσεις αυτές δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο "κατώφλι" μίας μαζικής επίθεσης των τραπεζών στα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους , η οποία θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων. Ας σημειωθεί ότι τα σχέδια αυτά, εκπονούνται και υλοποιούνται σε μία κοινωνία στην οποία ένας στους τρείς εργαζόμενους είναι χωρίς δουλειά...

Το μήνυμα είναι ,  η "επιχείρηση- δάνεια " να έχει δρομολογηθεί, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου. Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων, που θα πρέπει να ακολουθήσουν (με υποδείξεις της τρόικας) καθώς και τις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια.

Σήμερα το πρόβλημα είναι έντονο με τους δανειολήπτες εκείνους που οριακά κρατούν τα δάνεια τους ενήμερα, δηλαδή μετά βίας δεν ξεπερνούν την τρίμηνη καθυστέρηση στα καταναλωτικά και την 6μηνη στα στεγαστικά. Από τα δάνεια αυτά που υπολογίζονται στα επίπεδα των 60δισ ευρώ, μόλις το 1/3 έχει ρυθμιστεί. Στο τέλος του 2012, τα προβληματικά δάνεια έφτασαν τα 66δισ ευρώ, με τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- στα 228 δισ ευρώ. Όπως είναι γνωστό ένα δάνειο, βγαίνει σε καθυστέρηση αν δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του για 3 μήνες (αν είναι καταναλωτικό ή επιχειρηματικό χωρίς εξασφαλίσεις) και 6 μήνες, για τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μοντέλα ρυθμίσεων, θα οποία θα είναι βιώσιμα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν, ότι θα υπάρχουν:

Ρυθμίσεις για όσους είναι ενήμεροι σήμερα, όμως λόγω περικοπών (σε μισθούς, συντάξεις, κλπ), ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Ρυθμίσεις, για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες ωστόσο προβλέπονται τόσο από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή, όσο και από το νόμο Κατσέλη.

Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια.

Ρυθμίσεις για αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής, και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ το χρόνο.

Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού. Τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι τράπεζες, όσο και τα δικαστήρια (στην περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στη δικαιοσύνη).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki