Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πλειστηριασμοί : Οπου υπάρχει καπνός...

«Φωτιές άναψε» στην κυβέρνηση η προαναγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά στη Βουλή για άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Σταδιακή επιστροφή στους πλειστηριασμούς Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, είπε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013 για ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σκορδά, που έγινε στη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων, ακυρώνει στην ουσία την όποια πρόβλεψη για την προστασία των μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι στην παρούσα φάση αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει μόνο για απαιτήσεις κάτω των 200.000 ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι «η οικονομία εξέρχεται από την κρίση», το υπουργείο προετοιμάζει το νομικό πλαίσιο για την περίοδο που θα ακολουθήσει την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών. «Θα πρέπει από τώρα να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 -2009. Γιατί, κάποια στιγμή, θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών, μα σε πέντε, μα σε δεκαπέντε χρόνια, και τότε θα έχει μπουκώσει το σύστημα με έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που, αν βγουν μαζικά έξω, θα μηδενίσουν την ακίνητη περιουσία του κάθε Ελληνα πολίτη», ανέφερε ο κ. Σκορδάς. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους, μέσα στο καλοκαίρι. Αμέσως μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τις συγκεκριμένες αναφορές, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι «κριτήριο της πρότασης είναι η προστασία της αξίας της ιδιοκτησίας. Για να υπάρξει αυτό, δεν πρέπει να βγουν, μαζικά, ακίνητα σε πλειστηριασμό».

Ανέφεραν, επίσης, ότι «δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο σχέδιο, γι’ αυτό και ο υφυπουργός απευθύνθηκε στα κόμματα». Στις σκέψεις, πάντως, του υπουργείου, όπως τόνιζαν, είναι «να προηγηθεί ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν». Αργότερα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες, παρενέβη στο θέμα και ο ίδιος ο υφυπουργός, ο οποίος, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει το μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki