Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δάνεια στο σφυρί , οφειλέτες σε απογνωση

Σε πωλήσεις πακέτων δανείων αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, επιχειρώντας να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να περιορίσουν το ενεργητικό τους. Η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άνω του 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου του συστήματος - περισσότερα από 57 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων - προβληματίζει έντονα τις διοικήσεις των τραπεζών και τις εποπτικές αρχές και θεωρείται θέμα χρόνου να πραγματοποιηθούν συναλλαγές αυτού του είδους. Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου εξετάζεται να ενταχθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία distress funds, τα οποία έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν στο μέλλον χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, να υποχρεώνονται να έχουν «αντίκλητο» στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση να υπάγονται στο εθνικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια και να το γνωστοποιήσει στον οφειλέτη. Μέχρι τη γνωστοποίηση θα τεκμαίρεται ως αντίκλητος, ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης, με κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια. Ο στόχος των distress funds είναι ανάλογα με το είδος τους, ναυτιλιακά και επιχειρηματικά δάνεια και δευτερευόντως στεγαστικά. Ειδικά, πάντως, για τα επιχειρηματικά, το ενδιαφέρον συνδέεται με τη στόχευση που έχουν τα funds αυτής της κατηγορίας για επιχειρήσεις με προβλήματα αλλά πιθανές προοπτικές εφόσον πραγματοποιηθεί ριζική αναδιάρθρωση.

Η ανάγκη απομόχλευσης και εξυγίανσης των ισολογισμών γίνεται όλο και πιο έντονη για τις ελληνικές τράπεζες που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα κληθούν να εφαρμόσουν ρεαλιστικά σχέδια αναδιάρθρωσης. Η αγορά αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, ακόμη και «καλών» δανείων στο πλαίσιο της μείωσης του ενεργητικού, κάτι που το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν εφικτό αφού οι τιμές που προσέφεραν τα distress funds ήταν ιδιαιτέρως χαμηλές, ενώ ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, εμπόδιο αποτελούσε και το μεγάλο εύρος των τιτλοποιημένων δανείων, καθώς θα έπρεπε να τα αντικαταστήσουν με άλλα. Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των funds, ενώ και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πώληση πακέτων δανείων που έχουν περάσει οριστικά στο «κόκκινο» και είναι μικρό το ποσοστό ανακτησιμότητας, ελαφρύνοντας τον ισολογισμό τους. Οι μέθοδοι είσπραξης των δανείων που θα περιέλθουν στην αρμοδιότητα των distress funds, διέπονται από το ισχύον κάθε φορά ελληνικό δίκαιο, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξηγούν δηλαδή, ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις διαδικασίες είσπραξης των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις τράπεζες, ισχύει και θα ισχύει και έναντι των distress funds, που ενδεχομένως αποκτήσουν τμήματα του χαρτοφυλακίου των δανείων των τραπεζών. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως, οι εξαιρέσεις από τις διαδικασίες κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας, που ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, εξυπακούεται ότι ισχύουν και έναντι των distress funds, που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Πάντως, σημειώνουν πως ακόμη η δράση των distress funds είναι σε «εμβρυακό» στάδιο, καθώς το τελευταίο διάστημα, έρχονται σε επαφές με τις τράπεζες και με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος και διερευνούν τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει στους δανειολήπτες για την τύχη των δανείων τους, εάν αυτά μεταβιβαστούν σε άλλο φορέα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα περιχαρακώσει τη δράση των distress funds. Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2013 οι πλειστηριασμοί οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου οφειλέτη, για ποσό οφειλής μέχρι 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την πρώτη κατοικία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki