Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιτόκια στο ψυγείο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό το βάρος της κλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσισαν στη σημερινή συνεδρίασή τους να διατηρήσουν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%. Μόνο οι 14 από τους 73 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα μείωνε τα επιτόκιά της στη σημερινή συνεδρίαση που έγινε στη Λιουμπλιάνα, στη μία από τις δύο συνεδριάσεις της που λαμβάνει χώρα εκτός της έδρας της, της Φρανκφούρτης. Μία μικρή πλειοψηφία αναμένει μείωση των επιτοκίων στο 0,50% μέχρι το τέλος του έτους. Αν και τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία είναι άκρως αποθαρρυντικά για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός -διαμορφώθηκε στο 2,7% το Σεπτέμβριο, παραμένοντας πάνω από το στόχο του 2% για 22ο διαδοχικό μήνα.

Στο μεταξύ πτώση παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2012, τόσο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων όσο και το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αναλυτικότερα, αμετάβλητα, στο 0,47% και 0,40% αντίστοιχα, παρέμειναν τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,56%, ενώ το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,72%. Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης στο 14,83%. Αντίθετα, σημαντική άνοδο κατά 44 μονάδες βάσης παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε στο 8,32%, τον Αύγουστο του 2012, έναντι 7,88% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,57%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο της αντίστοιχης κατηγορίας επαγγελματικών δανείων, το οποίο μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,14%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 43 μονάδες βάσης στο 7,24% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μείωση κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,39% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,82%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,99%. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παρουσιάσει πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί, τον Αύγουστο του 2012, στο 5,85%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο παρέμεινε τον Αύγουστο του 2012 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε πτώση. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,69%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,56%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,29% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,86% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,16% για τα επαγγελματικά δάνεια. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,86%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,94%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki