Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δανειολήπτες στα όρια νευρικής κρίσης

Νέο ιστορικό ρεκορ σημείωσαν οι καθυστερήσεις των δανείων στην ελληνική αγορά . Το ποσοστό των δανείων που δεν αποπληρώνονται στη ώρα τους εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το τέλος του 2010, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφωνόταν στο 10%. Δηλαδή διαμορφώνεται πλέον στο 14% με συνεχείς αυξητικές τάσεις. Οι τράπεζες από την πλευρά τους επιδιώκουν με αλλαγή των όρων εξόφλησης να ελαφρύνουν τις μηνιαίες δόσεις, ωστόσο σχεδόν μία στις τρεις αναχρηματοδοτήσεις «ξανασκάει». Μόνο στη στεγαστική πίστη εκτιμάται ότι έχουν τακτοποιηθεί δάνεια συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια και στις κάρτες ένα στα τέσσερα προϊόντα δεν εξυπηρετείται στην ώρα του. Σημαντικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και στην επιχειρηματική πίστη. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι χορηγήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τα μικρότερα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρότερων σχημάτων, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα σε ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 15%. Η αντιμετώπιση από τις τράπεζες Οι τράπεζες μειώνουν τις μηνιαίες καταβολές των πελατών τους με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων τους, με αναστολή εξόφλησης μέρους ή του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου ή ακόμη και με διαγραφή ενός ποσοστού επί του χρέους τους. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν ότι βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξει παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων θα «κορυφωθεί» την επόμενη χρονιά. Από τις οικονομικές καταστάσεις α΄ τριμήνου των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών προκύπτουν τα εξής:

* Στην Εθνική Τράπεζα τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα στο α΄ τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν στο 9,3% επί του συνόλου έναντι 8,4% στο τέλος του 2010 και 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα. Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια, εκ των οποίων το 23,6% είναι προβληματικό και ακολουθούν τα στεγαστικά με 7% και τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων με 11,5%.

* Στην Alpha Bank ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 9,6%,

* Στον όμιλο της Eurobank EFG τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν στο τέλος Μαρτίου του 2011 στο 9,24% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό έναντι 6,07% ένα χρόνο νωρίτερα.

* Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Τράπεζα Πειραιώς την ίδια περίοδο στην Ελλάδα ανήλθαν στο 7,9% από 6,9% στο τέλος του 2010.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki