Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόντρες για τα 80 εκατ

Περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ από την αξιοποίηση του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου (IBC) από τον όμιλο της Lamda Development. H επένδυση ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τις διάφορες αναπτύξεις τις οποίες σχεδιάζει η Lamda. Σε ό,τι αφορά στους τρόπους αξιοποίησης του IBC, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προβλέπονται οι εξής χρήσεις: Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας που θα απευθύνονται κυρίως στην οικογένεια και το παιδί και μικρός αριθμός εμπορικών καταστημάτων και γραφειακών εγκαταστάσεων. Οι λεπτομέρειες για τους τρόπους αξιοποίησης θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθεί η φάση των αδειοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες είναι ταχείες και στοχεύουν στην άμεση εμπορική εκμετάλλευση του κέντρου, εκτιμά ο Όμιλος της Lamda. Πάντως το ύψος του τιμήματος έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στην αγορά καθώς κρίνεται ως ιδιαίτερα χαμηλό. Απο την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ , όπως είναι λογικό , υπεραμύνεται των επιλογών του προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα:

- Η αξιοποίηση του IBC υπήρξε το αποτέλεσμα μιας διαφανούς, διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, με εκτεταμένη δημοσιότητα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο και την προσέγγιση δεκάδων ξένων και ελλήνων επενδυτών, μέσω του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. -Το οικονομικό αντάλλαγμα που επιτεύχθηκε, και συγκεκριμένα τα 81 εκατ. Ευρώ με επιπλέον έσοδα έως και 32,4 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα εύλογο και δίκαιο τίμημα

για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, σύμφωνα τόσο με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και με την ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από διεθνή και υψηλού κύρους εταιρία, που επιλέχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, και η οποία αποτίμηση ήταν μικρότερη του ανταλλάγματος.

- Η όποια σύγκριση του τιμήματος που θα εισπράξει με βεβαιότητα το Δημόσιο σήμερα με ποσά που ενδεχομένως θα εισέπραττε κατά τη διάρκεια των 90 χρόνων, είναι απλοϊκή και παραπλανητική. Απλοϊκή διότι φαίνεται να αγνοείται το γεγονός ότι μετά από μια πενταετία έντονης οικονομικής ύφεσης, το λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η αγορά των εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε έντονη πτώση, με εκατοντάδες κενά εμπορικά καταστήματα στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και μειώσεις μισθωμάτων που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Παραπλανητική διότι φαίνεται να αγνοούνται βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, όπως η αξία του χρήματος στο παρόν και το μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι η μελλοντική αξία των σημερινών 81 εκ. ευρώ μετά από 90 χρόνια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με μια μέση απόδοση μικρότερη του 50% της σημερινής απόδοσης των Ελληνικών Ομολόγων.

- Τέλος, επισημαίνεται η δέσμευση του προτιμητέου Επενδυτή να αναλάβει και τον πρόσθετο επιχειρηματικό κίνδυνο, πέραν του τιμήματος έως και 112,4 εκ. ευρώ, να επενδύσει επιπλέον 20 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση του χώρου, εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο τις υφιστάμενες εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, και τις πολύ περισσότερες των προμηθευτών του, αλλά και δημιουργώντας τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki