Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αξίζει η επένδυση σε ακίνητα;

Αξίζει να επενδύσει κάποιος σήμερα σε ακίνητα; Η απάντηση είναι απλή: η εποχή που το ακίνητο ήταν μία επένδυση μηδενικού κινδύνου έχει περάσει πλέον η επένδυση εμφανίζει ρίσκα τα οποία θα πρέπε να συνυπολογίσει ο επενδυτής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η πτωτική τάση στις τιμές των κατοικιών θα συνεχιστεί το επόμενο δωδεκάμηνο:

- Καθώς ο αριθμός των άδειων διαμερισμάτων όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

-Γιατί μπορεί οι τιμές των κατοικιών να έχουν μειωθεί, ωστόσο η περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την απόκτηση ακινήτου, σε συνδυασμό με την πολύ περιορισμένη δυνατότητα πίστωσης από το τραπεζικό σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν πως η πτώση των τιμών έχει οδηγήσει τις τιμές αρκετών ακινήτων χαμηλότερα σε σύγκριση με το κόστος κατασκευής τους και έτσι δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα η αγορά κατοικίας (κύριας ή και εξοχικής), αν όχι για λόγους επένδυσης, τουλάχιστον με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους αγοραστές.

Πάντως η υποχώρηση τιμών κατοικιών την τελευταία τετραετία που υπερβαίνει το 23%. Το δεδομένο είνια ότι  η υποχώρηση των τιμών εντείνεται όσο διαρκεί η κρίση. Ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν των κατοικιών είναι η πτώση στις τιμές και στα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων, με τα καταστήματα δρόμου να πλήττονται ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα οργανωμένα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται νέα υποχώρηση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων γύρω στα 10%-15% το 2013, ενώ εκτιμάται πως οι πιέσεις για νέες μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν τις τιμές τόσο των κατοικιών όσο και των εμπορικών ακινήτων να σταθεροποιούνται γύρω στα τέλη του 2013, με την προϋπόθεση βέβαια πως μέχρι τότε δεν θα έχει συμβεί κάποιο «ατύχημα» στα δημόσια οικονομικά και πως η κυβέρνηση θα έχει αρχίσει να σταθεροποιεί την οικονομία. Πολλά θα κριθούν από: α) τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, β) την ικανότητα της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές στον χώρο των κρατικών ακινήτων, γ) το πώς θα εξελιχθεί το φορολογικό σύστημα στον χώρο των ακινήτων, δ) το κατά πόσον θα βελτιωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki