Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα ή Ρευστό

Η ύφεση , έφερε για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο μία αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που προτιμούν το μετρητό και των άλλων που θεωρούν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα κέρδη. Ποιος έχει δίκιο;

Ακίνητα

Η επένδυση στα ακίνητα σήμερα συμφέρει μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι η επένδυση θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα (άνω της πενταετίας). Η δεύτερη ότι η τιμή κτήσης θα πρέπει να είναι σε επίπεδα που θα έχουν ενσωματώσει μία επιπλέον πτώση για τουλάχιστον δύο χρόνια. Σημαντικός παράγων στην απόφαση είναι η εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου να καλυφθεί το φορολογικό κόστος . Φυσικά, η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι ότι ο επενδυτής δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαντλήσει όλη την ρευστότητα του σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Σε κάθε περίπτωση , σήμερα η επένδυση σε ακίνητα έχει υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου ενώ οι αποδόσεις που προσφέρει είναι αρνητικές. Οι κανόνες αυτοί , δεν ισχύουν μόνο για τους επενδυτές αλλά και για εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν σε μία αγορά πχ κατοικίας για ιδιόχρηση. Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι τόσο ρευστό και τόσο αβέβαιο ώστε να είναι μεγάλο λάθος η προεξόφληση μελλοντικών εισοδημάτων ή και ακόμα η εξάντληση της ρευστότητας που μπορεί να έχει ο υποψήφιος αγοραστής.

Μετρητά

Σε εποχές που η οικονομία είναι σε βαθειά ύφεση , όσοι έχουν ρευστό είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού. Και αυτό διότι, με δεδομένες συνθήκες τις πιστωτικής ασφυξίας , η ρευστότητα παρέχει την ευκαιρία αξιοποίησης της ανά πάσα στιγμή. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το κόστος διακράτησης της ρευστότητας σε σχέση με το ακίνητο. Σίγουρα μετά την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων η ακίνητη περιουσία έχει σημαντικό φορολογικό κόστος , τόσο όσο αφορά στην κατοχή όσο και στα έσοδα που αποδίδει . Πρόσφατα, έμπειροι φοροτέχνες υπολόγιζαν ότι –υπό προϋποθέσεις-το μέσο ετήσιο φορολογικό κόστος κατοχής ενός ακινήτου μπορεί να πλησιάζει το 5% της εμπορικής αξίας (συνυπολογίζονται τεκμήρια και μειωμένο αφορολόγητο). Στην περίπτωση μάλιστα που καθιερωθεί , αυτόνομος φορολογικός συντελεστής 20% για τα ακαθάριστα έσοδα από ενοίκια τότε η καθαρή απόδοση της επένδυσης σε ακίνητα (κατοικία) είναι έντονα αρνητική. Αντίθετα το κόστος της ρευστότητας είναι περιορισμένο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki