Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Που θα υπάρχουν κέρδη την επόμενη 3ετία

Το Μνημόνιο ΙΙ αλλάζει όλη την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπονται για φόρους και εισοδήματα θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην δομή της αγοράς κατοικίας καθώς σηματοδοτούν:

-στροφή της ζήτηση για μικρότερα σπίτια

-αναθέρμανση του ενδιαφέροντος τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση σπιτιών που βρίσκονται σε περιοχές που μέχρι και πριν 3 χρόνια χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες.

-επιστροφή της ζήτησης σε οικοδομές μεγάλης ηλικίας.

-ανάκαμψη της ζήτησης για κατοικία στο κέντρο και στις κεντρικές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Όπως επισήμαιναν οικονομικοί αναλυτές, οι αλλαγές αυτές , αποσκοπούν στην μείωση τόσο του φορολογικού κόστους όσο και των δαπανών στέγασης. Έτσι την επόμενη τριετία, προβλέπεται ότι θα σημειωθεί αύξηση της ζήτησης για κατοικίες που βρίσκονται σε κεντρικές συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων και περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης για κατοικίες που βρίσκονται στο περιφερειακό ιστό της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Η αγορά κατοικίας προβλέπουν οι αναλυτές ότι , θα κινηθεί σε τρείς άξονες:

Πρώτο: το κόστος κατοχής που συνδέεται κυρίως με το φορολογικό κόστος. Σε αντίθεση με τα σπίτια που βρίσκονται στα προάστια , στο κέντρο της πρωτεύουσας υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα κατοικιών με μέση ηλικία άνω των 20 ετών. Με την επιβολή συντελεστών απομείωσης λόγω παλαιότητας τα ακίνητα αυτά έχουν πολύ μικρότερο κόστος κατοχής.

Δεύτερον : Οι περισσότερες νέες κατασκευές που βρίσκονται στα προάστια των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν οικοδομηθεί με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα σπίτια που έχουν μεγαλύτερο κόστος κατοχής και χρήσης. Η δομή της προσφοράς σίγουρα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εκείνους που θέλουν λόγω εισοδηματικής συρρίκνωσης να περιορίσουν τις δαπάνες στέγασης.

Τρίτον : Εκτός από το κόστος που σηματοδοτεί είτε η αγορά είτε η ενοικίαση ενός σπιτιού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος των στεγαστικών δαπανών. Για παράδειγμα το κόστος μετακίνησης δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς καύσιμα και παρκινγκ είναι δαπάνες που μπορεί να ανατρέψουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στα πλαίσια αυτά, η ζήτηση θα στραφεί είτε σε περιοχές με ανεπτυγμένες υποδομές στην συγκοινωνία είτε σε εκείνες που έχουν πρόσβαση τόσο στους χώρους εργασίας όσο και σε εμπορικές και εκπαιδευτικές υποδομές. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, η αγορά στέγασης θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια με γνώμονα την συρρίκνωση του κόστους. Αντίθετα , η αναβάθμιση των στεγαστικών συνθηκών που καθόριζε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες , στην ζήτηση για την αγορά κατοικία θα αρχίσει σιγά-σιγά να υποβαθμίζεται στην λίστα των προτεραιοτήτων τόσο των υποψήφιων αγοραστών όσο και ενοικιαστών. Οι αλλαγές , στην δομή της αγοράς κατοικίας εκτιμάται ότι θα είναι ένα σημαντικός παράγων για την δημιουργία υπεραξιών, αποδόσεων και ταμειακών ροών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki