Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συνεταιρικές ...αγορές

Μήπως συμφέρει τώρα η αγορά μαζί με άλλους; Τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να εμφανίζεται μία νέα μόδα στην αγορά ακινήτων: η αγορά κατοικιών , γης ακόμα και επαγγελματικών ακινήτων από κοινού. Δηλαδή , δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν χρήματα για να αγοράσουν ένα ακίνητο και η συμμετοχή τους σε αυτό εξαρτάται από τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας για το κόστος απόκτησης και στις δαπάνες κατά την περίοδο κτήσης του ακινήτου.

«Είμαστε στην αγορά με το Γ.Π. τον τελευταίο χρόνο. Αναζητούσαμε ένα νεοκλασικό στην Πατησίων. Πριν δύο μήνες βρήκαμε ένα , σε πολύ ελκυστική τιμή –περίπου 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2009. Το συζητήσαμε και βρήκαμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα εμπόδια : το φορολογικό κόστος και το κόστος των ανακαινίσεων. Με το πρώτο διαπιστώσαμε ότι αν επιμεριστεί τότε ήταν αντιμετωπίσιμο. Για το δεύτερο , ζητήσαμε προσφορές και αποφασίσαμε να καταβάλλω το 60% και αυτός το 40%. Στη συνέχεια , αθροίσαμε στο συνολικό κόστος που θα είχαμε για την αγορά και την κτήση για ένα χρονικό διάστημα δεκαετίας και συμφωνήσαμε στο ποσό που θα κάλυπτε ο καθένας από εμάς. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ένα κατάστημα στο ισόγειο και δύο κατοικίες στους επόμενους δύο ορόφους . Ο Γ.Π ήθελε το ισόγειο για να μεταφέρει το μαγαζί του και συμφωνήσαμε σε ένα ενοίκιο αλλά και στο τρόπο αναπροσαρμογής του. Τα δύο σπίτια θα νοικιαστούν. Όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ένα κοινό λογαριασμό από τον οποίο θα αφαιρούνται κάθε χρόνο τα έξοδα της απόσβεσης και οι δαπάνες του ακινήτου. Συμφωνήσαμε επίσης να έχει καθεστώς προτίμησης όποιος από τους δύο μας θελήσει να ρευστοποιήσει την συμμετοχή του καθώς και τον τρόπο αποτίμησης του ακινήτου. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε μία καλή επένδυση, την οποία με τις σημερινές συνθήκες κανένας από τους δύο μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνος του», με τον τρόπο αυτό , ο Μ.Χ , ένα τριανταπεντάρης μηχανικός περιγράφει την απόφαση του να επενδύσει από κοινού με ένα καλό του φίλο σε ακίνητο και να εκμεταλλευτεί το σημερινό χαμηλό επίπεδο των τιμών.

Πάντως , οι αγορές από κοινού έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Το Σεπτέμβριο , δύο οικογένειες από μία μικρή πόλη της Πελοποννήσου που τα παιδιά τους είχαν περάσει στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αποφάσισαν να αγοράσουν από κοινού ένα μικρό σπίτι για να κατοικούν τα παιδιά τους .

Σε μία ακραία περίπτωση , δύο συγγενείς αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σπίτι το οποίο θα αποτελούσε κύρια κατοικία για την μία οικογένεια η οποία , στη συνέχεια θα πλήρωνε ένα ποσό ως ενοίκιο. Τα οφέλη από την επιλογή αυτή –κυρίως φορολογικά- ήταν σημαντικά και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος για να προχωρήσει η συμφωνία.

Ανάλογες κινήσεις συναντά κανείς και στην αγορά γης όπου οι αγορές αγροτεμαχίων από δύο ή και περισσότερους ιδιοκτήτες δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki