Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακινητα Vs Μετοχές

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναρωτιούνται ως προς το ποια είναι η καλύτερη επένδυση: ακίνητα ή μετοχές. Και οι δύο επενδύσεις έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Εμείς προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τις δύο μορφές επενδύσεων χρησιμοποιώντας ορισμένα στατιστικά στοιχεία από τις αγορές των ΗΠΑ , καθώς για την ελληνική αγορά ακινήτων δεν υπάρχουν ιστορικά στατιστικά στοιχεία.

Real Estate

Η επένδυση, από το 1978-2004, είχε μέση απόδοση 8,6%. Για πολλές δεκαετίες, αυτή η επένδυση δημιούργησε πλούτο συνεπής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί

Γενικά, υπάρχουν δύο βασικά είδη των ακινήτων: εμπορικά και οικιστικά . Τα κέρδη προέρχονται από πολλούς τρόπους και εξαρτώνται από το χαρακτήρα του επενδυτή. Για παράδειγμα κάποιοι προσπαθούν να βρούν «σκοτωμένα» ακίνητα , τα ανακαινίζουν και τα πωλούν επωφελούμενοι τη διαφορά.Κάποιοι άλλοι προσδοκούν στο εισόδημα απο τα ενοίκια. Υπάρχουν εκείνοι που επενδύουν για ιδιόχρηση προσδοκώντας σε υπεραξίες αλλά και στην εξοικονόμηση απο το ενοίκιο.

Θετικά

Υπάρχουν πολλά θετικά  για την επένδυση στην ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των εισοδημάτων , της υπεραξίας και το κτίσιμο πλούτου. Το πρόβλημα είναι στην φορολογία καθώς για τα φυσικά πρόσωπα δεν υπολογίζονται αποσβέσεις, δεν υπάρχουν, φορολογικές εκπτώσεις και, δεν αναγνωρίζονται δαπάνες. Θετικό είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει φόρος στην υπεραξία

Αρνητικά

Όπως όλες οι επενδύσεις και η ακίνητη περιουσία έχει και τα μειονεκτήματά της. Το πιο σημαντικό, είναι η ρευστότητα. Όταν έχετε επενδύσει σε ένα ακίνητο, το πιο σύνθηκες είναι ότι δεν μπορείτε να το πουλήσετε αμέσως. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κρατήσετε το ακίνητο για πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές δυνατότητές του κέρδους. Επίσης, είναι μία «ακριβή επένδυση» αν συμπεριληφθεί το κόστος αγοράς που περιλαμβάνει φόρους, προμήθειες και αμοιβές. Επίσης, οι τιμές των ακινήτων έχουν τάση να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται και το υψηλός φορολογικό κόστος αλλά και τα έξοδα συντήρησης και χρήση. Ενώ η μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών είναι η κυρίαρχη τάση, υπάρχουν φορές που οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν(όπως τώρα) ή και να μείνουν σταθερές. Αν έχετε δανειστεί πάρα πολύ, μπορεί να έχετε πρόβλημα να καταβάλλετε τις δόσεις για ένα ακίνητο που αξίζει λιγότερα χρήματα από το ποσό που δανείστηκατε για αυτό. Τέλος, είναι συχνά δύσκολο να υπάρχει διαφοροποίηση στην επένδυση σε ακίνητη περιουσία. Ωστόσο, η διαφοροποίηση είναι δυνατή μόνο σε όσους έχουν κεφάλαια . Θα εξασφαλίσετε διαφοροποίηση , με την προϋπόθεση ότι δεν θα επικεντρωθείτε στην ίδια περιοχή και θα έχετε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων ακινήτων.Υπάρχει και ένας πρόσθετος τρόπος δηλαδή με τις (REITs).

Μετοχές

Από το 1978-2006, οι μετοχές , στο αμερικάνικο χρηματιστήριο είχαν μία μέση ετήσια απόδοση της τάξεως του 13,4%. Μπορεί ως επένδυση να είναι πιο ασταθής από την ακίνητη περιουσία, αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει  παράσχει μια πολύ καλύτερη απόδοση.

Πώς λειτουργούν

Ως μέτοχος έχετε ένα ποσοστό ιδιοκτησίας σε μια επιχείρηση. Όταν οι καιροί είναι καλοί , θα έχετε κέρδος από την μεταβολή της τιμής και τα μερίσματα .Αν όμως τα πράγματα στην οικονομία ή στην επιχείρηση δεν πάνε καλά τότε μπορεί να δείτε το αρχικό σας κεφάλαιο να μειώνεται. Όπως και με ακίνητη περιουσία, η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με δάνειο και αυτό σας επιτρέπει την αύξηση του συνολικού ποσού των μετοχών που έχετε στην κατοχή σας. Το μειονέκτημα είναι ότι, αν οι τιμές πέφτουν τότε κινδυνεύετε να βρεθείτε με ένα μεγάλο χρέος (το δάνειο να είναι μεγαλύτερο από την αξία των μετοχών)

Θετικά

Οι μετοχές είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες .Επίσης, χαρακτηρίζονται από ευελιξία αφού μπορεί να ανακατανεμηθούν . Επίσης, πολλές μετοχές μπορεί σε ετήσια βάση να αποδώσουν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα ακίνητα.. Λόγω της αστάθειας ορισμένων μετοχών , δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς εταιρίες που οι μετοχές τους να δίνουν 20% ή ακόμη και 50% σε ένα χρόνο.

Αρνητικά

Οι μετοχές είναι πολύ ασταθείς, ειδικά όταν η οικονομία ή η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις. Τέλος, η πτώχευση είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του ενεργού επενδυτή μετοχής. - όπως θα έπρεπε, και σε αυτή την περίπτωση η επένδυσή σας γίνεται "0".

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές μπορεί να έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με την ακίνητη περιουσία. Ωστόσο, η ακίνητη περιουσία φαίνεται να είναι καλύτερη, όταν κάποιος επιζητά σταθερότητα . Μια καλή συμβιβαστική λύση μπορεί να είναι η αγορά μετοχών REIT, η οποία συνδυάζει ορισμένα από τα οφέλη των μετοχών με μερικά από τα οφέλη της ακίνητης περιουσίας. Αν και κάθε επένδυση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της , για να αποφασίσετε ποια θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για σας, εξαρτάται από τη συνολική οικονομική σας κατάσταση .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki