Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πότε συμφέρει η επένδυση σε ακίνητα

Συμφέρει σήμερα η επένδυση σε ακίνητα; Ναι αλλά ορισμένους , είναι η απάντηση καθώς το υψηλό κόστος διατήρησης τους καθιστά την επένδυση συμφέρουσα μόνο για τους επενδυτές εκείνους που έχουν την δυνατότητα να περιμένουν …

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται:

-Από το υψηλό φορολογικό κόστος διατήρησης ενός ακινήτου.

-Από την μείωση του εισοδήματος που αποφέρει

-Από τις αρνητικές υπεραξίες. Στην πραγματικότητα οι πραγματικές αποδόσεις που προσφέρουν σήμερα τα ακίνητα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση ακόμα και με εκείνες των καταθέσεων ταμιευτηρίου .

Σύμφωνα με τα στοιχεία , που αφορούν στην εξέλιξη των καθαρών αποδόσεων που προσφέρουν οι επενδύσεις σε κατοικίες αυτές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από την δεκαετία του ΄70 (σ.σ από τότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους επενδυτές που έχουν ως στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος , η επιλογή της ακίνητης περιουσίας ως επενδυτική διέξοδος είναι μάλλον απαγορευτική αφού ο κίνδυνος να χάσει και ένα μέρος του αρχικού του κεφαλαίου είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Αντίθετα, για τους επενδυτές που έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα στη στρατηγική τους η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να είναι μία ελκυστική διέξοδος αν τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

-να μη προκύψουν προβλήματα ρευστότητας , τα οποία θα αναγκάσουν τον επενδυτή να ρευστοποιήσει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

-να αγοράσει τον κατάλληλο χρόνο. Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο αφού σήμερα όσοι αγόρασαν το 2010 ήδη έχουν καταγράψει απώλειες από το κεφάλαιο τους που ξεπερνούν το 10% -να αγοράσουν το κατάλληλο ακίνητο. Οι κοινωνικές ανακατατάξεις, οι πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές που κυοφορούνται και οι φορολογικές παρεμβάσεις μπορεί να αλλάξουν άρδην το σημερινό τοπίο της αγοράς και αυτό να έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο της ζήτησης και των τιμών. Για παράδειγμα, η αγορά ενός αγροτεμαχίου χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προθέσεις για αλλαγές στους όρους δόμησης και για επιβολή φόρου κατοχής μπορεί να καταστήσει την επένδυση ασύμφορη.

-να προσδοκά υπεραξίες και όχι εισόδημα από το ακίνητο.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει την εκδοχή το ακίνητο να παραμείνει απρόσοδο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα σημερινά δεδομένα, ο ορίζοντας της επένδυσης θα πρέπει να πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταετής .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki