Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Τέσσερεις "εξυπνες" επενδύσεις

Η κρίση γεννά ευκαιρίες, λένε οι μεγαλύτεροι επενδυτές όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα : πότε είναι καλή εποχή για επένδυση. Σήμερα , η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται στο ζενίθ της κρίσης και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αυτό γεννά ευκαιρίες για επωφελείς οικονομικά κινήσεις. Φυσικά, ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου , όταν κληθεί να απαντήσει για το ποιες είναι οι ευκαιρίες που εμφανίζονται στην αγορά θα πει: «να βρεθεί ο κατάλληλος πωλητής που θα εκποιήσει το ακίνητο του σε χαμηλή τιμή». Αυτός , φυσικά είναι ο κεντρικός κανόνας αλλά υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για επενδύσεις με σχετικά μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ποιες είναι αυτές; Ζητήσαμε λοιπόν τη άποψη των ειδικών της αγοράς και ιδού το αποτέλεσμα:

-Αγορά κυριότητας σε ακίνητο. Στην πραγματικότητα , με τον τρόπο αυτό ο επενδυτής αποκτά το βασικό δικαίωμα στο ακίνητο σε πολύ χαμηλότερη τιμή αναλαμβάνοντας όμως τον κίνδυνο του «χρόνου» αξιοποίησης της επένδυσης, αφού για κάποιο διάστημα η επικαρπία του ακινήτου βρίσκεται σε άλλα χέρια.

-Αγορά οικοδομής στα μπετά. Αυτή την στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες ημιτελείς οικοδομές , οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν σταματήσει την οικοδόμηση τους στα μπετά. Πολλά από αυτά προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές. Η συγκεκριμένη επένδυση , προσφέρει στον επενδυτή την δυνατότητα επιλογής του χρόνου αποπεράτωσης του ακινήτου. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ανάκαμψης εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πώλήσης του ακινήτου στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πρέπει όμως να προσέξετε για τυχόν προβλήματα με την άδεια

-Αγορά δικαιώματος στο συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο που δεν έχει εξαντληθεί. Δύσκολη περίπτωση αλλά εξαιρετικά ελκυστική λόγω ανταγωνιστικού κόστους επένδυσης. Στην πραγματικότητα η επένδυση αφορά στο δικαίωμα του επενδυτή να αποκτήσει την δυνατότητα επιπλέον δόμησης είτε σε ύψος είτε σε πλάτος είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο. Στην πραγματικότητα επενδύετε στον «αέρα» και αυτό ενέχει δύο κινδύνους. Ο πρώτος του αυξημένου κόστους της μελλοντικής κατασκευής και ο δεύτερος των αλλαγών στους όρους δόμησης. Για το λόγο αυτό η άποψη των ειδικών είναι απαραίτητη .

-Αγορά επαγγελματικής στέγης σε περιφερειακές αγορές. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές έχουν πέσει έως και 40% σε σύγκριση με το 2009 καθώς η προσφορά έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα ακίνητο σε μία ελκυστική αγορά αργά ή γρήγορα θα δώσει σημαντικές υπεραξίες.

Οι λεγόμενες «ευέλικτες» επενδύσεις είναι σίγουρα συμφέρουσες , αλλά ο επενδυτής αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο , λόγω της ιδιαιτερότητας που τις χαρακτηρίζουν. Στην πραγματικότητα , ο κίνδυνος συνδέεται με το χρόνο , αφού σε ένα διάστημα 1-3 ετών πολλά μπορεί να ανατραπούν είτε ως προς τους όρους δόμησης είτε ως προς την συνεργασία με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην επένδυση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki