Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το 2010 είναι η χρονιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Τουρκία

 

Είναι πιθανό η ιστορία να καταγράψει το 2010 ως το έτος που η Τουρκία «ανέβηκε» επίπεδο στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα. Με διάφορες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η χώρα αναδεικνύεται ως περιφερειακός ηγέτης και μία υπολογίσιμη δύναμη στη παγκόσμια σκακιέρα.

Το 2010 η Τουρκία συμφώνησε με το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Συρία, το Σουδάν και την Αλβανία να καταργηθεί η βίζα για τις μετακινήσεις των πολιτών. Ταυτόχρονα, υπήρξαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία την ίδια στιγμή που ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα κατά δύο βαθμίδες, από ΒΒ- σε ΒΒ+.

Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Τζέφρι, το 2010 υπεγράφησαν ουκ ολίγες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό οι εμπορικές συναλλαγές τους να «φτάσουν το επίπεδο των ΗΠΑ με την ΕΕ». Επόμενη στρατηγική κίνηση από τη πλευρά της Τουρκίας ήταν μία οικονομική/εμπορική συμμαχία με την ανερχόμενη υπερδύναμη Βραζιλία καθώς και τη Ρωσία, τη Πορτογαλία, ακόμα και τη Κίνα.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,4% το 2010, ενώ τα δύο πρώτα τετράμηνα του έτους παρατηρήθηκε ανάπτυξη της τάξεως του 11,4% και 10,3% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός άγγιξε το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 41 χρόνια καθώς κυμάνθηκε στο 6,4%. Μεταξύ 2002 και 2009 το κυβερνών κόμμα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος από 74% του ΑΕΠ της χώρας σε 39% ενώ το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ μειώθηκε από 23,5 δις δολ. σε 7 δις δολ.

Για πρώτη ίσως φορά στη νεώτερη ιστορία της χώρας, ο πληθωρισμός μειώνεται, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και δυναμικά ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαιτέρως ισχυρό. Το 2011 φαίνεται πως θα είναι μία καλή χρονιά για τη Τουρκία.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki