Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Τέσσερα εμπόδια για την ανάκαμψη

Σε τέσσερα μεγάλα εμπόδια σκοντάφτει η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους προϋπόθεση για να ανατραπεί στο σημερινό αρνητικό κλίμα που επικρατεί τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην αγορά επαγγελματικής στέγης θα πρέπει να αρθούν άμεσα τα εμπόδια αυτά που είναι :

Μείωση εισοδήματος- εργασιακή ανασφάλεια: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία , στην διάρκεια της τελευταίας διετίας καταγράφηκε σημαντική μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων ενώ παράλληλα και η κερδοφορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έφτασε στο ναδίρ με αποτέλεσμα το 20% από αυτές να διακόψουν την λειτουργία τους. Από την άλλη πλευρά , η αλματώδης αύξηση της ανεργίας έχει διαμορφώσει ένα γενικευμένο κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον , η επένδυση σε ακίνητη περιουσία είναι για εκατομμύρια έλληνες είναι αδιανόητη…

Αδυναμία χρηματοδότησης: Τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών εμφανίζουν οριακή μείωση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με εκείνη που εμφανίζουν οι επίσημες στατιστικές. Συγκεκριμένα , ένα μεγάλος αριθμός δανείων που χαρακτηρίζονται ως νέες χορηγήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναχρηματοδοτήσεις παλαιών στεγαστικών δανείων που οι οφειλέτες τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Στην πραγματικότητα , ο αριθμός των νέων στεγαστικών είναι περίπου 70% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2007 όταν χορηγήθηκαν άνω των 140.000 στεγαστικών για αγορά κατοικίας. Το αδιέξοδο στην χρηματοδότηση αγοράς ακινήτου, επιτείνεται και από το γεγονός ότι δεν είναι εφικτή η πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων από τα έσοδα της οποίας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μία νέα αγορά. Επίσης, η ύφεση καθιστά ακόμα δυσκολότερο τον δανεισμό από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον. Παράλληλα, ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν ρευστότητα, αποφεύγουν επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα .

Αρνητικές αποδόσεις: Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με την επένδυση σε ακίνητο προσδοκούσαν κάποιο σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Με την επιβολή των τεκμηρίων και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, το καθαρό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των φόρων) είναι ελάχιστο σε σύγκριση με το ποσό της επένδυσης. Αν μάλιστα , αφαιρεθεί και το ποσοστό του πληθωρισμού τότε η απόδοση καθίσταται αρνητική. Δηλαδή , η απόδοση μίας επένδυσης σε ακίνητο είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις περιορισμένου ρίσκου. Δεν θα πρέπει επίσης , να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι η κρίση ανέδειξε και ένα άλλο εγγενές πρόβλημα της επένδυσης σε ακίνητα : την αδυναμία εύκολης και κυρίως γρήγορης ρευστοποίησης.

Ψυχολογία : Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι σε άμεση συνάρτηση με το κλίμα προσδοκιών που επικρατεί στην αγορά. Σε ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής ανασφάλειας οι περισσότεροι καταναλωτές ακυρώνουν, αναστέλλουν και αναβάλλουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την οικονομική τους κατάσταση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός των συχνών αλλαγών του θεσμικού πλαισίου (φορολογική νομοθεσία, χωροταξική και πολεοδομική πολιτική κ.α) . Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές αυτές , καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την επένδυση σε ακίνητη περιουσία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki