Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εξοχική: Πορεία προς κατάρρευση

Μικρού και μεσαίου μεγέθους τοπικές οικοδομικές επιχειρήσεις , μεσιτικές δραστηριότητες και τοπικές βιομηχανικές μονάδες οικοδομικών υλικών είναι οι μεγάλοι "χαμένοι" απο την κρίση της αγοράς της εξοχικής κατοικίας. Αυτό πρποκύπτει απο τα στοιχεία έρευνας για την αγορά εξοχικής κατοικίας πριν και μετά την κρίση.

Η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα καλύπτει ποσοστό 10-15% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό αυτό παραμένει διαχρονικά σταθερό την τελευταία 15ετία καθώς η κρίση στην αγορά συρρίκνωσε αναλογικά τόσο τις αγορές κύριας όσο και εξοχικής κατοικίας. Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων που αφορούν σε νέες οικοδομές στους νομούς Χαλκιδικής ,Κυκλάδων Δωδεκανήσου καθώς και στο σύνολο της Κρήτης και εντοπίζονται στην περίοδο 1997-2010.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι τόσο σε επίπεδο αριθμού κατοικιών όσο και σε τρέχουσες εμπορικές αξίες η αγορά υπερδιπλασιάσθηκε σε διάστημα μίας δεκαετίας (1997-2007) εντούτοις το ποσοστό συμμετοχής της εξοχικής κατοικίας στο σύνολο της αγορά εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικά σταθερό και μετά την κρίση. Ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκε σωρευτικά την περίοδο πριν την ύφεαη καλύφθηκε από την εσωτερική αγορά . Αυτό ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό και την σημερινή εικόνα της αγοράς που χαρακτηρίζεται απο την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας άνω του 60% -σωρευτικά- και των συναλλαγών άνω του 70%-σωρευτικά. Παράλληλα η εισροή κεφαλαίων απο το εξωτερικό για την αγορά εξοχικής κατοικίας μειώθηκε άνω του 50% .

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι :

- Την περίοδο 1997-2005 ο όγκος των επενδύσεων στην συγκεκριμένη αγορά υπερδιπλασιάσθηκε τόσο σε αξίες όσο και σε τεμάχια (αριθμός εξοχικών κατοικιών).

- Οι εισροές κεφαλαίων για αγορά εξοχικών κατοικιών από κατοίκους του εξωτερικού αφορά ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 10% της συνολικής προσφοράς.

- Οι δαπάνες προώθησης και προβολής του συγκεκριμένου προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες της ισπανικής αγοράς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και περιορίζονται σε μεμονωμένες επιχειρηματικές παρουσίες στα πλαίσια προώθησης του προϊόντος τους.

Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας πάνω από το 90% των επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες πραγματοποιούνται από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς που προέρχονται από τις τοπικές αγορές. Παράλληλα με εξαίρεση την δραστηριότητα ορισμένων κατασκευαστικών κυπριακών συμφερόντων οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας απουσιάζουν επιδεικτικά. Σημειώνεται ότι οι αναπτύξεις εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή αφορά μικρά συγκροτήματα τα οποία διατίθενται κυρίως σε τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή στα πλαίσια των θερινών τους διακοπών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki