Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΕΝΦΙΑ και μειωμένα μισθώματα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη του μήνα και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

 

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ίδιο με πέρυσι. Αν κάποιος, στο πλαίσιο των διορθώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που αφορούν τον υπολογισμό των δημοτικών τελών, τροποποίησε το Ε9 αυξάνοντας τα τετραγωνικά, τότε είναι πιθανό να δει ότι πρέπει να πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

 

Οι ιδιοκτήτες που είδαν το εισόδημά τους να περικόπτεται λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί. Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα ενοίκια που εισπράττουν, δικαιούνται έκπτωση 20% από φορολογικές οφειλές, με βάση το τμήμα του μισθώματος που εισπράττουν τελικά, μετά τη μείωση κατά 40%, δηλαδή επί του 60% του ενοικίου.

 

Στο σύστημα TAXISnet έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή στην οποία ο ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά έκτακτη δήλωση για κάθε μήνα που εισπράττει μειωμένα ενοίκια, από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα, από την προηγούμενη Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου έως και τις 23 Σεπτεμβρίου, να κάνουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για το «κούρεμα» που υπέστησαν το διάστημα από Μάρτιο έως και Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν:

 

Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν το έχουν ήδη κάνει

Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η αποδοχή από τους ενοικιαστές των αρχικών δηλώσεων για Μάρτιο έως και Ιούνιο, αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων για το διάστημα Μάρτιος - Αύγουστος 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2020.

 

Στην περίπτωση που είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μεταβολής μισθώματος, υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία που υπάγεται ο ιδιοκτήτης, με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης.

 

Μετά και την παράταση που δόθηκε στην υποχρεωτική μείωση του ενοικίου και τον Σεπτέμβριο σε εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό αναμένεται να υπάρξει και νέος γύρος δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες για τον συγκεκριμένο μήνα.

 

Παράλληλα, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη - ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου. Στην περίπτωση που η συμφωνία προβλέπει μείωση πάνω από 30%, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να «κερδίσει» έκπτωση φόρου. Οι διατάξεις του προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί και για το μήνα Σεπτέμβριο η αναγκαστική μείωση ενοικίων για τις σοβαρά πληττόμενες επιχειρήσεις (τουρισμός κλπ.), αλλά και τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Ομως μετά από μήνες αγώνων, έγινε τελικά εν μέρει δεκτή η πρότασή της ΠΟΜΙΔΑ   και με διάταξη του νέου σν προβλέπεται η επέκταση της φορολογικής επιστροφής του 30% και επί του ποσού της προαιρετικής μείωσης του συνολικού μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες μισθώσεων υπάγονται στη ρύθμιση περί προαιρετικής μείωσης ενοικίου, φαίνεται πάντως θα αφορά κυρίως τις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι προυποθέσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης σύμφωνα με την υπό ψήφιση διάταξη:

 

1.      Να υπάρξει συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή για μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30%, για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.

 

2.      Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, και

 

3.      Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίον αφορά.

Εκτός από τις παραπάνω επαγγελματικές μισθώσεις η προαιρετική μείωση τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος θα μπορεί ακόμη να συμφωνηθεί:

 

Α. Για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος κλπ.  εργαζομένου στις ανωτέρω επιχειρήσεις, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,

 

Β. Για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και

 

Γ. Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.

 

Ο τρόπος, χρόνος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα  θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Τι θα «κερδίσουν» οι εκμισθωτές από τις προαιρετικές μειώσεις που θα συμφωνήσουν, εφόσον το επιθυμούν, με τους ενοικιαστές τους:  Με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών, και στην προαιρετική μείωση του μισθώματος των παραπάνω κατηγοριών μισθώσεων κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή (φυσικού προσώπου και μόνον) και μισθωτή υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο παραπάνω άρθρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki