Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Σε ισχύ ο νόμος για τις γονικές παροχές

Σε ισχύ έχουν τεθεί οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου της κυβέρνησης (ν. 4714/2020 - ΦΕΚ Α'148) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολόγησης των δωρεών και των γονικών παροχών για αγορά πρώτης κατοικίας.

 

Η ΑΑΔΕ, με κοινοποίηση του νέου νόμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ, καλεί σε «ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή» των διατάξεων των άρθρων 6, 7, 96 και της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 4714/31-07-2020 που προβλέπουν:

 

■ Με τις διατάξεις του άρθρου 6 απαλλάσσεται από τον φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Ελληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για τουλάχιστον δέκα συνεχόμενα έτη. Θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη εγκατάσταση του δωρητή στο εξωτερικό για το διάστημα των δέκα ετών τουλάχιστον πριν από τη σύσταση της δωρεάς καθώς και ότι η δωρούμενη κινητή περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη.

 

Η διάταξη εφαρμόζεται για δωρεές που συνιστώνται μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Στην απαλλαγή δεν περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής.

 

■ Με το άρθρο 7 οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον τα τέκνα που δέχονται τη δωρεά έχουν τις προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας, δεν φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

 

Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι γίνονται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε τα παιδιά τους να έχουν τη φορολογική απαλλαγή πρώτης κατοικίας. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 5%, ενώ για το τμήμα της δωρεάς πάνω από τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

 

Σημειώνεται πάντως ότι διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki