Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο τραπέζι ο ΕΝΦΙΑ

Νέα σενάρια για τις αντικειμενικές αξίες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι «διπλές τιμές» δεν φαίνεται να προχωρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο να εφαρμοσθούν διαφορετικές τιμές ζώνης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς δημιουργούν νομικά προβλήματα.

 

Πλέον εξετάζεται οι νέες αντικειμενικές αξίες να ισχύσουν για όλους τους φόρους και τα τέλη (21 στον αριθμό), αλλά μόνο για το 2018 και ενδεχομένως το 2019 να αναπροσαρμοσθούν εκ νέου.

 

Δηλαδή, αυτό που θα προταθεί στους πιστωτές της χώρας είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοσθούν σταδιακά για το σύνολο των φόρων και των τελών.

 

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που σε κάποια περιοχή η νέα τιμή ζώνης διαμορφώνεται από τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2.000 ευρώ το τ.μ. να μην γίνει εφάπαξ η αναπροσαρμογή.

 

Για παράδειγμα, το 2018 όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν με τιμή ζώνης στα 1.800 ευρώ και το 2019 να φθάσει στις 2.000 ευρώ το τ.μ.

 

Μάλιστα, εξετάζεται η υπουργική απόφαση να προβλέπει επακριβώς το πώς θα διαμορφωθούν οι αντικειμενικές αξίες τόσο το 2018 όσο και το 2019.

 

Βέβαια, τα παραπάνω σενάρια τελούν υπό την έγκριση των πιστωτών της χώρας, που ακόμα δεν έχουν λάβει τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν εάν επιτυγχάνεται ο στόχος της βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ το 2018.

 

Επίσης, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με την ολοκλήρωση αφενός του ελέγχου των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία για το τι ακριβώς θέλει να κάνει.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Μία για το 2018, με τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019, για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki