Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρέχουν για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς φέτος έχει θεσπιστεί μια αλλαγή που μπορεί τελικά να αποδειχθεί βόμβα για την εκκαθάριση. Πρόκειται για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλεγεί ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι αυτός. Αυτό που κάνουν αυτήν την περίοδο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι να τρέχουν πιλοτικές εκκαθαρίσεις του φόρου προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο τρέχει η ΓΓΔΕ είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί έως και την Κυριακή και να προκύψουν τελικά πέντε δόσεις, από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο.

Κατά τα άλλα ο φόρος θα είναι φουσκωμένος φόρος για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πέσουν θύματα των εξής αλλαγών στον υπολογισμό του:

- μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ

- συνυπολογισμός, όπως αναφέρθηκε, της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο

- κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

- αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα έως και 25%.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των έκτακτων εισοδημάτων για την απαλλαγή από τον φόρο. Πιο συγκεκριμένα εισοδήματα όπως επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, αποζημιώσεις απόλυσης μετρούν κανονικά για το εισοδηματικό όριο των απαλλαγών και έτσι πολλοί χαμηλόμισθοι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν απαλλαγή από τον φόρο. Υπενθυμίζεται ότι χάνουν τις έκπτωση 50% όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 300 ευρώ από τόκους, ενώ χάνουν την πλήρη απαλλαγή και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από τόκους άνω των 600 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

Έκπτωση 50% από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δίνεται όταν:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

δ) δεν έχουν εισόδημα από τόκους άνω των 300 ευρώ

Στους τρίτεκνους ή πολύτεκνους χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. εφόσον:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ)δεν έχουν εισόδημα από τόκους άνω των 600 ευρώ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki