Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι προτάσεις των μεσιτών για την φορολογία

spiti-me-sxedioΗ Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος υπεβαλλε  τις προτάσεις για την φορολογική μεταρρύθμιση.Το προτεινόμενο πακέτο μέτρων επικεντρώνεται  στην παροχή κινήτων για την αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων.Σύγκεκριμένα τα προτεινόμενα μέτρα είναι: .
- Να μην θιγεί η απαλλαγή πρώτης κατοικίας που στεγάζει εδώ και χρονιά την Ελληνική οικογένεια, και να επεκταθεί η απαλλαγή αυτή ώστε να περιλαμβάνει και μια θέση στάθμευσης και μία αποθήκη.
- Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου και η μείωση αυτού του φόρου να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε :

* Αγορά διατηρητέων ακινήτων
* Αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές
* Αγορά ακινήτων που αποδεδειγμένα χρηματοδοτείται από την αμέσως προηγηθείσα πώληση ενός άλλου ακινήτου
* Αγορά αγροτικής γης
* Αγορά εκτάσεων που πρόκειται να ανεγερθούν επαγγελματικοί τουριστικοί χώροι.
* Αγορά ξενοδοχείων – τουριστικών καταλυμάτων
- Να καθιερωθεί μειωμένος φόρος μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης από φυσικά πρόσωπα ή από εταιρίες.
- Να δοθούν κίνητρα με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, για κατοίκους εκτός Ελλάδος, ή για Έλληνες που εισάγουν κεφάλαια από το Εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.
- Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων διότι τα τρία τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις εκεί που υπάρχουν υψηλοί συντελεστές εμπορικότητας παρατηρούνται οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές.
- Παροχή στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) του δικαιώματος να αποκτούν κατοικία και από την ελεύθερη αγορά ώστε να απορροφηθεί το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών.
- Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Η επαναφορά του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην κτηματαγορά, στην οικοδομή αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Αν τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να έχει χαμηλούς κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές και μεγάλο αφορολόγητο, ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και αυτά που έχουν προβλήματα λόγω φυσικών καταστροφών, και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν να πληρώσουν.
- Κατάργηση του φόρου υπεραξίας. Είναι γνωστό ότι μεταφέρεται η πληρωμή στον αγοραστή και είναι ένας άδικος φόρος, η δε πρακτική εφαρμογή του δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα και ανισότητες.
- Κληρονομιά, δωρεά, ή γονική παροχή. Η επαναφορά του φόρου αυτού θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, γιατί θίγει την οικογένεια.
- Τεκμήριο διαβίωσης – κατοικία. Θα είναι η χαριστική βολή για την Ελληνική Κτηματαγορά και για εκατομμύρια πολίτες που ασχολούνται με αυτή, εάν καθιερωθεί τέτοιο τεκμήριο που να αφορά κατοικίες μικρού εμβαδού.
- Καθιέρωση σημαντικών φοροαπαλλαγών για δαπάνες επισκευής, ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης».
- Μείωση των τελών μεταγραφής-προσημείωσης και υποθήκης στα  υποθηκοφυλακεία – κτηματολογικά γραφεία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki