Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το παιγνίδι των 100 δισ.

Ένα μεγάλο παιγνίδι , πάνω από 100 δις. ευρώ , με τα ελληνικά ομόλογα πρόκειται να «παιχθεί» στην παγκόσμια αγορά χρέους τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία , το παιγνίδι αυτό θα παιχθεί με:

α) Παροχή στην Ελλάδα χρηματοδοτικής στήριξης ύψους € 35 δις, το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων μηδενικού επιτοκίου ύψους € 35 δις που θα εκδοθούν από το EFSF με διαβάθμιση-ΑΑΑ. Τα ομόλογα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για την ενίσχυση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των μακροχρόνιων ομολόγων που θα διαθέσει η Ελλάδα για να αντικαταστήσει τα ομόλογα που λήγουν στην περίοδο 2011-2020. Το δάνειο αυτό των € 35 δις που θα λάβει η Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται από τα ομόλογα του EFSF που θα κατέχει και δεν συνεπάγεται δαπάνες εξυπηρέτησης για τόκους ή χρεολύσια. Εάν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα διαθέσει η Ελλάδα εξυπηρετηθούν κανονικά από τη χώρα μας τα € 35 δις και τα ομόλογα του EFSF θα επιστραφούν χωρίς καμιά πρόσθετη επίπτωση.

β) Παροχή δανείου € 20 δις από το EFSF το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα για την αγορά δημοσίου χρέους της στη δευτερογενή αγορά. Η ονομαστική αξία του χρέους που θα αγορασθεί εκτιμάται στα € 32,6 δις, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά € 12,6 δις. .

γ) Παροχή επιπλέον χρηματοδοτικής στήριξης ύψους € 20 δις το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο έχει συσταθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών αν παραστεί ανάγκη. Το δάνειο αυτό αυξάνει τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου στα € 30 δις, αφού υπάρχουν ήδη € 10 δις από το 1ο ΠΧΣ που παραμένουν αχρησιμοποίητα. Οι ιδιώτες επενδυτές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα καλούνται να ανταλλάξουν εθελοντικά τα ομόλογα που κατέχουν και λήγουν έως το 2020 με νέα ομόλογα 15ετούς ή 30ετούς διάρκειας με ικανοποιητικά επιτόκια τα οποία θα είναι καλυμμένα από τα υψηλής διαβάθμισης (ΑΑΑ) ομόλογα του EFSF. Λαμβάνοντας υπόψη ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο προεξόφλησης (9,0%), εκτιμάται ότι οι ανωτέρω δοσοληψίες θα συνεπάγονται μία μείωση της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές κατά 21%.

Επίσης, στην περίπτωση των τραπεζών που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία λογιστικά κοστολογούνται ως ομόλογα που θα δια-κρατηθούν έως τη λήξη τους, ενδέχεται να καταγραφούν κάποιες λογιστικές ζημιές που θα απαιτήσουν νέα αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους. Για τις ελληνικές τράπεζες, η αναγκαία ανα-κεφαλαιοποίηση θα επιδιωχθεί γίνει κατά κύριο λόγο από τις αγορές. Μόνο σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης πόρων από τις αγορές, προβλέπεται η άντληση κεφαλαίων από το σημαντικά ενισχυμένο με πόρους ύψους € 30 δις Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki