Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η χαριστική βολή στην οικοδομή

spiti-apo-dollariaΤη στιγμή που μελέτες αποδεικνύουν ότι μία μείωση της απασχόλησης στην οικοδομή έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις στο συνολικό μέγεθος της ανεργίας το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στην αγορά κατοικίας στην περίπτωση που υλοποιήσει την εισήγηση για αλλαγές σε τεκμήρια , τόκους στεγαστικών δανείων και ακίνητη περιουσία. Την στιγμή που ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου εργασίας της ΓΣΕΕ ανακοίνωνε στο συνέδριο των ιδιοκτητών ότι αν μειωθεί κατά 10% η απάσχόληση στην οικοδομή η ανεργία μπορεί να αυθηθεί έως και 20% στο υπουργείο Οικονομικών συζητούσαν τις εξής αλλάγές:
**Τα τεκμήρια. Τα ακίνητα θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνεται μία σύγκριση των πραγματικών εισοδημάτων του φορολογούμενου σε σχέση με αυτά που δηλώνει στην φορλογική του δήλωση. Δηλαδή πρόκειται για μία μορφή τεκμαρτού εισοδήματο το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται για την φορολόγηση του αλλά για το εντοπισμό των περιπτώσεων εκείνων των φορολογούμενων που θα πρέπει να υποστούν επιπλέον φορλογικό έλεγχο.Στα πλαίσια αυτά τόσο η ιδιόκτητη κατοικία όσο και η ενοικιαζόμενη θα αποτελούν στοιχεία ελέγχου.
**Τα στεγαστικά δάνεια. Η έκπτωση φόρου για τα στεγαστικά δάνεια θα τροποποιηθεί, καθώς κρίθηκε ότι ευνοεί τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Δεν θα εκπίπτουν οι τόκοι για τα δάνεια που αφορούν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ενώ μελετάται να υπάρξει κοινή μεταχείριση για όλα τα στεγαστικά δάνεια ανεξάρτητα από τον χρόνο εκταμίευσής τους.

**Ο φόρος ακινήτων. Το αφορολόγητο της κλίμακας υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η σχετική προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες). Αν υιοθετηθεί το σενάριο για άμεση προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στις 400.000 ευρώ. Αν υπάρξει σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε το αφορολόγητο θα είναι μικρότερο (στα επίπεδα των 300.000-350.000 ευρώ).

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki