Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων

spiti-me-sxedioΤα ακίνητα υψηλής και μεσαίας αξίας θα υποστούν την μεγαλύτερη φολογική επιβάρυνση .Ήδη η νέα φορολογική κλίμακα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ευνοεί κυρίως εκείνους οι οποίοι θα μεταβιβάσουν ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας, ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 300.000-400.000 ευρώ.Παράλληλα και με βάση το σχέδιο που συζητήθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο καθεστώς στη φορολογία ακινήτων, το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας απο αγορά, γονική παροχή κτλ. θα αλλάξει και  δεν θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα αλλά με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το αφορολόγητο για τους άγαμους εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα των 150.000 ευρώ και για τους έγγαμους με παιδιά θα φθάσει (ανάλογα τον αριθμό των τέκνων) ως και στα 300.000 ευρώ. Σήμερα αν κάποιος αποκτήσει πρώτη κατοικία εμβαδού ως 200 τετραγωνικά μέτρα και είναι άγαμος ή έγγαμος με ως 2 παιδιά δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο είτε αυτή η κατοικία βρίσκεται στη Φιλοθέη είτε στο Περιστέρι.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης από το επίπεδο του 11% που είναι σήμερα στο 8%-9%. Την πρόταση αυτή μελετούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και αναμένεται να την προωθήσουν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταρτιστεί μέσα στον επόμενο μήνα. Η αλλαγή αυτή συνδυάζεται και με  την κατάργηση του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής που ισχύει για μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία έχουν ήδη αλλάξει πουληθεί  τουλάχιστον μία φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.
Οι επιβαρύνσεις θα αυξηθούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που εκτιμάται ότι θα γίνει στην διάρκεια του χρόνου αφού  είναι πολύ πιθανόν ακόμη και να ακυρώσει τις μειώσεις φόρων που προκύπτουν μετά τις τελευταίες αλλαγές για ακίνητα χαμηλότερης αξίας. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν υλοποιηθεί η δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης από το βήμα της Βουλής που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το αφορολόγητο του πρώτου κλιμακίου των γονικών παροχών να αναπροσαρμόζεται ανάλογα όταν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki