Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δώρο άδωρο η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα περί επικείμενης νέας μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που θα συνοδευτεί όμως, από αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων βάσει στοιχείων που έχουν συλλεχθεί προ της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί υπόψη η σημερινή εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στην κτηματαγορά, με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τι πρέπει να προηγηθεί στις προγραμματιζόμενες αλλαγές ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η φορολογική δικαιοσύνη και λογική, αλλά και να εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

 

Στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ , προς τον Υπουργό Οικονομικών  επισημαίνεται ότι για να είναι πραγματική η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πρεπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

 

1.      Η μη επαύξηση οποιασδήποτε τιμής ζώνης αστικών περιοχών που είναι ήδη ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα αξιών  αλλά και η επανεξέταση των συντελεστών παλαιότητας και μεγέθους των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων.

2.      Η μείωση του ποσού του ΕΝΦΙΑ κατά δίκαιο και ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, γιατί είναι άδικο και παράλογο όποιος φέρει το μεγαλύτερο βάρος να λάβει τη μικρότερη μείωση.

3.      Η άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη αλλά και τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, έστω και σε δύο στάδια, ήτοι -50% για το 2021 και -50% για το 2022.

4.      Η αποκατάσταση των σοβαρότατων στρεβλώσεων του ΕΝΦΙΑ που επέφερε ο νόμος 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε βάρος των ιδιοκτητών κενών και αναξιοποίητων ακινήτων και ακινήτων χωρίς εισόδημα. Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά:

•       Να επανέλθει η μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 20% των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ανήκουν σε φυσικά, αλλά και σε νομικά πρόσωπα.

•       Να μειωθεί και να επανέλθει στο αρχικό ύψος η επιβάρυνση των αστικών οικοπέδων η οποία αυξήθηκε παράλογα και  «τιμωρητικά» κατά 25%.

•       Να μειωθούν στο αρχικό ύψος οι φορολογικοί συντελεστές του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι αυξήθηκαν δραματικά και παράλογα έως και +40%.

•       Να μειωθούν και να επανέλθουν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 5,5 ‰ στο 5 ‰  και για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε.Ε.Α.Π. από το 3,5‰ στο 2,5 ‰.

•       Να επανέλθει η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα τα οποία σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 1‰.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki