Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτυπούν παντού την μεσαία τάξη

Με την υποχρέωση της δήλωσης, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, από όλους τους Ελληνες πολίτες όλης της κινητής, ακίνητης και άυλης περιουσίας τους μπαίνει σε εφαρμογή, μετά από καθυστέρηση ετών, από τον ερχόμενο Μάιο, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο σύνολό του το αργότερο στα τέλη του 2018.

 

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ετοιμάζει την σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του taxis έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν ότι έχουν και κατέχουν. Στον κατάλογο των κινητών, ακίνητων και άυλων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν θα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις που διατηρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό και τα ομόλογα παρότι τα παραπάνω είχαν αρχικά εξαιρεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Επιπλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά και υπό τη μορφή του «πόθεν έσχες» ακίνητα, σκάφη, Ι.Χ, μετοχές, έντοκα γραμμάτια, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μετοχές εταιρειών που έχουν συσταθεί με τις διατάσεις του ν.δ 2687/1953(Α 317) και του Ν.27/1975 κλπ.Επισης, φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες η σε κρυψώνες μάλλον θα αναμένουν πλήγμα καθώς, εκτός απροόπτου, θα κληθούν να το δηλώσουν εφόσον αυτό ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία άνω των 15.000 ευρώ.

 

Οσοι αποφύγουν να δηλώσουν το ύψος των μετρητών τους (άνω των 30.000 ευρώ) θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία εάν επιχειρήσουν να κάνουν αγορές μεγάλης αξίας καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.Από την άλλη,εάν αποφασίσουν να είναι νομοταγείς φορολογούμενοι δηλώντας τις χιλιάδες των μετρητών τα οποία είχαν κρυμμένα, ενδέχεται, μετά από διασταυρώσεις,να τους ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις εάν διαπιστωθεί ότι δεν είχαν φορολογηθεί στο παρελθόν. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για «μαύρο» χρήμα θα τους καταλογιστούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο η φορολογική διοίκηση επιδιώκει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την περιουσιακή κατάσταση του κάθε Ελληνα πολίτη ώστε να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τις μεταβολές που τυχόν θα επέρχονται ανά έτος στα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι αποκρύψουν τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία η δηλώσουν ανακριβή όσα από αυτά εντοπιστούν θα κατάσχονται υπέρ του δημοσίου. Οσον αφορά την ουσιαστική χρήση του περιουσιολογίου σε τωρινό η μελλοντικό χρόνο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Πολύ πιθανόν, όπως λέγεται, να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή φόρου επί του πλούτου του κάθε φορολογουμένου αντικαθιστώντας τον φόρο επί των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki