Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ποιοί θα αλλάζουν τις αντικιμενικές

Οι εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν  την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Δηλαδή η έκτακτη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2018 με τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι είχαν αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών σε όλη τη χώρα, θα ακολουθηθεί και το 2019. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και με βάση την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών θα πρέπει να φθάσουν στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

 

Σύμφωνα με τη διάταξη:

 

• Ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης των τιμών ζώνης ανατίθεται σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.

 

• Οι εισηγήσεις των εκτιμητών κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

 

• Σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών ζώνης, παρεμβαίνει τριμελής επιτροπή. Πρόεδρος της επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ και μέλη οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

 

• Συστήνεται εξαμελής επιτροπή σε κάθε περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των ζωνών, άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki