Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέο σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ

Το σίγουρο είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι πολύτιμα και αυτό έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών να καταστρώνουν σχέδια για να επιλύσουν τον γρίφο. Ενα απο αυτά προβλέπει τα εξής:

- Αλλαγή του ονόματος του φόρου από ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. -

Παροχή κάποιας απαλλαγής από το φόρο ακινήτων ενός συγκεκριμένου αριθμού τετραγωνικών της κύριας κατοικίας κάθε νοικοκυριού. Μάλιστα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενη η απαλλαγή να δοθεί μόνο σε περιοχές που έχουν τιμή ζώνης έως ένα συγκεκριμένο όριο, όπως για παράδειγμα τα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

- Αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων από την παροχή της φοροαπαλλαγής στην κύρια κατοικία των νοικοκυριών με αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο και η αντιστάθμιση αυτή δεν θα είναι εύκολη καθώς και μόνο η απαλλαγή της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών θα προκαλέσει σημαντική μείωση των εσόδων από το φόρο.

- Η μείωση των συνολικών εσόδων από το φόρο θα είναι το 2015 της τάξεως το πολύ του 10%, δηλαδή κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού.

Να σημειωθεί ότι η πλήρης εφαρμογή της προεκλογικής εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα έχει αφορολόγητο όριο 400.000 έως 500.000 ευρώ θα προκαλούσε μια ετήσια απώλεια εσόδων ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki