Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στον αέρα ο ΕΝΦΙΑ

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, της οποίας η πληρωμή πήρε παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναφέρουν πως εν τέλει αυτή δεν θα είναι διπλή (δεν θα "συγχωνεύει" τη δόση του Αυγούστου με εκείνην του Σεπτεμβρίου) για τον λόγο ότι, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και θα είναι αδύνατο για πολλούς φορολογούμενυς να πληρώσουν τρεις δόσεις φόρων τον ίδιο μήνα, θα σχηματίζονταν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πριν αποφασισθεί πάντως το «πάγωμα» της δόσης του Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, είχαν πληρώσει περίπου 58 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας είτε εφάπαξ το ποσό της οφειλής είτε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ένα "αγκάθι" που δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους είναι οι 4.000 οικισμοί σε 457 περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) και όπου ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις τιμές όμορων περιοχών, οι οποίες ήταν πολύ υψηλότερες από τις τιμές που ελήφθησαν υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011 - 2013. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να αντικρίσουν εκκαθαριστικά φόρου που ισοδυναμούσαν με "ληστεία". Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου ο φόρος σε αυτούς τους 4.000 οικισμούς έγινε ακόμα πιο επαχθής εξαιτίας του λάθους στον υπολογισμό του, καθώς δεν εφαρμόστηκε η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι στα οικόπεδα στα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) χρησιμοποιείται ο μικρότερος ΣΑΟ που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή στην περιφέρεια.

Ημιτελή και συνιδιοκτησίες

Αναλυτικά, οι αδικίες και παραλείψεις που επανεξετάζει προς διόρθωση το υπουργείο Οικονομικών είναι:

* Η παράλειψη της έκπτωσης 60% στον φόρο για τα ημιτελή ακίνητα.

* Η λανθασμένη κατανομή του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οικοπέδων εντός οικισμού.

* Η μη απαλλαγή από 50% έως 100% ανά περίπτωση -λόγω καθυστερημένης έκδοσης της απαιτούμενης προς τούτο υπουργικής απόφασης- ειδικών κατηγοριών πολιτών, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ., οι οποίοι έλαβαν εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν το 100% του φόρου.

* Η μη απαλλαγή κατοίκων σεισμόπληκτων περιοχών, των οποίων τα ακίνητα έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, αφού εκλήθησαν να πληρώσουν τον φόρο.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki