Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα αντιμετωπίσετε τον "φουσκωμένο" ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών «τιμωρεί» όσους έκαναν λάθη ή είχαν παραλείψεις στο Ε9 καθώς στις περιπτώσεις αυτές προχώρησε στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με τους υψηλότερους συντελεστές. Έτσι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στο Taxisnet, θα είναι «φουσκωμένα» για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος κατοικεί στον 1ο όροφο και άφησε κενό το σχετικό κωδικό στο Ε9 τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει ότι ζει στον 6ο όροφο και θα τον φορολογήσει με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ποσοστό ιδιοκτησίας ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το 100% του ακινήτου, ακόμη και αν κατέχει το 50%.

Οι τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 καθορίστηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων .

Οι περισσότερες παραδοχές είναι επαχθείς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τώρα μπαίνουν σε περιπέτειες. Σε πρώτη φάση θα κληθούν να πληρώσουν τον «φουσκωμένο» φόρο για την ακίνητη περιουσία τους και στη συνέχεια όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν -χωρίς κυρώσεις- τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Όμως μέχρι να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Μετά την εκκαθάριση θα γίνει συμψηφισμός του φόρου, ενώ σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki