Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι σημαίνει το ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Συνταγματικά προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε φάση κρίσης και πτώσης της αγοράς φέρνει στο φως προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους και το δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού. Η σχετική προσφυγή θα οδηγήσει σε δίκη που θα αποτελέσει ουσιαστικά «πιλότο» για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τους επόμενους μήνες αφού αποκρούει ως αντισυνταγματικές τις αυξήσεις που στηρίζονται σε ανεπίκαιρα στοιχεία και γίνονται σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και ενώ έχει πληγεί σοβαρότατα η αγορά των ακινήτων. Το σημείο - κλειδί, όπως θα αποδειχθεί και για τις αναμενόμενες αυξήσεις, αποτελεί το γεγονός ότι η προσφυγή επιδιώκει να επιβεβαιωθεί από το ανώτατο δικαστήριο ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται με βάση μελέτες απολύτως επίκαιρες, που να μη βασίζονται σε παλαιότερα και μεμονωμένα δεδομένα, αλλά να παρακολουθούν την πτώση των τιμών στην αγορά. Διαφορετικά, τίθεται ζήτημα παραβίασης των συνταγματικών αρχών που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, καθώς και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το ΣτΕ ακύρωσε δύο φορές τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν την τελευταία τετραετία για αύξηση αντικειμενικών αξιών σε ακίνητα συγκεκριμένης ζώνης του δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, καθώς η αύξηση στηρίχθηκε σε παλαιότερα στοιχεία (περίπου προ 4-5 ετών), που αντιστοιχούσαν επομένως σε πλασματική και όχι στην πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων. Ακυρώνοντας το ΣτΕ πριν από μερικούς μήνες και τη δεύτερη υπουργική απόφαση που το καλοκαίρι του 2009 αύξησε τις αντικειμενικές αξίες στην επίμαχη ζώνη, έκρινε (3626/10) ότι η αναπροσαρμογή δεν ήταν νόμιμη γιατί δεν έγινε με εκτίμηση στοιχείων που να ανταποκρίνονται χρονικά στην πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων εκείνη τη στιγμή. Με βάση τη νομολογία αυτή ο δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού και 58 κάτοικοι, προσέβαλαν στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η τρίτη κατά σειρά υπουργική απόφαση, που πριν από δύο μήνες αύξησε τις αντικειμενικές αξίες σε όλο το δήμο σε ποσοστό 25-60% σε σύγκριση με την προηγούμενη του 2007 (από 3.250 - 6.250 ευρώ/τ.μ. αυξήθηκαν σε 4.500 - 10.000 ευρώ/τ.μ.) και στη συγκεκριμένη ζώνη κατά 95% (από 4.100 σε 8.000 ευρώ/τ.μ.).

Στην προσφυγή που θα δώσει νομικά επιχειρήματα και για πολλές άλλες ενόψει των μελετώμενων αυξήσεων, επισημαίνεται ότι οι πραγματικές αγοραίες αξίες απέχουν σημαντικά από τις αντικειμενικές, καθώς με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα την τελευταία διετία έχει πληγεί σοβαρότατα η αγορά ακινήτων, οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και όσες συναλλαγές γίνονται, αφορούν τιμές πολύ μικρότερες από τις ορισθείσες αντικειμενικές αξίες (κατά 25% - 50%). Ο καθορισμός τέτοιων τιμών παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και τη συνταγματική επιταγή για φορολογική επιβάρυνση κάθε πολίτη ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

ΠΗΓΗ : Ημερησία

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki