Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οικολογικός κλιματισμός

του Βαγγελη Τηνιακού

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

‘Κλιματισμό...σε πολλούς από εμάς έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η συνηθισμένη εικόνα της εξωτερικής μονάδας σε ένα μπαλκόνι, σε συνδυασμό με μία εσωτερική μικρών η μεγάλων διαστάσεων ανάλογα με την προσφορά που είχε το πολυκατάστημα ή την πρόταση του τεχνικού που μας σύστησε ο φίλος μας… (στο πιο οικολογικό σενάριο, μπορεί το κλιματιστικό να είναι ‘καλής’ Ενεργειακής Κλάσης…..). Για κάποιους άλλους ενδέχεται να είναι και μια σειρά από κανάλια και στόμια τοποθετημένα στο γραφείο τους… σχεδόν σε μόνιμη λειτουργία σε σημείο που αναγκαζόμαστε να φοράμε μακρυμάνικο…. γιατί… ‘έχουμε δυνατό κλιματισμό στη δουλειά μας…’. Φυσικά το ερώτημα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι… πόσο Οικο - Λογικά δροσιζόμαστε στην Ελλάδα… ; Είναι το Βιοκλιματικό σπίτι ένα ακριβό hobby, ή μήπως είναι μια προσιτή ανάγκη; Αξίζει τον κόπο να προσεγγίσουμε το θέμα σαν μια προϋπόθεση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της μελέτης του κτιρίου.

Την αφορμή την έχουμε πλέον αφού το κτίριο βάσει κανονισμών (Κ.Εν.Α.Κ.) θα έχει την Ενεργειακή του Ταυτότητα, αρκεί απλά να φροντίσουμε (ή και να επιμείνουμε) αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο Οικολογική γίνεται. Στόχος είναι η εφαρμογή στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογίες και υλικά. Στην πρώτη περίπτωση δεν επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος κατασκευής του κτιρίου, ενώ στη δεύτερη η απόσβεση γίνεται στα πρώτα 2-3 χρόνια της λειτουργίας του. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική λοιπόν μας προτρέπει να έχουμε μικρά βορινά και μεγάλα Νότιου και Δυτικού προσανατολισμού ανοίγματα. Στοχεύει στη δημιουργία ρεύματος αέρα μέσω κατάλληλης διαρρύθμισης των εσωτερικών χώρων ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το κτίριο από τις ακτίνες του Ήλιου με σκίαστρα ή πέργκολες. Έτσι η προφανής λύση του διαμπερούς αερισμού (άνοιξε να κάνει ρεύμα…) σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση δροσισμού μας. Απαραίτητη είναι και η αξιοποίηση της πρασιάς του οικοπέδου μας, όπου με τη φύτευση 3-4 δέντρων σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για δροσισμό σε ποσοστό 50%. Περνώντας στο στάδιο της κατασκευής, σύμμαχος μας είναι τα σύγχρονα δομικά υλικά, που παρέχουν προστασία από την Ηλιακή ακτινοβολία. Συγκεκριμένα με τη χρήση θερμομονωτικών υλικών για τη δημιουργία κτιριακού κελύφους, την προμήθεια κατάλληλων κουφωμάτων και παραθύρων χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας επιτυγχάνεται μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά 1-2 oC. Σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών ανακλαστικών χρωμάτων για την εξωτερική βαφή του κτιρίου, οι ανάγκες σε δροσισμό μειώνονται σημαντικά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι έννοιες κλιματισμός, δροσιά κλπ αποκτούν μιαν άλλη διάσταση στο υπό κατασκευή ‘Πράσινο Σπίτι’ μας.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της επένδυσης σε κλιματιστικές μονάδες (ακόμη και αν αυτές τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έως την αξιοποίηση αδιάσειστων στοιχείων και μεθόδων κατασκευής που διαφοροποιούν εντελώς την καθημερινότητά μας χωρίς να μας προβληματίσουν. Διότι πώς να το κάνουμε….Prevent is better than Cure…

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki