Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βιομηχανικοί Χώροι

Δέκα πέντε χιλιάδες νέα λουκέτα

Δυσοίωνο προδιαγράφεται και το 2014 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για το α' εξάμηνο του 2014.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λέει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι και αυτό το εξάμηνο καταγράφηκε μείωση τζίρου και ζήτησης, απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ η θηλιά των χρεών σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό των ΜμΕ, για τις οποίες η πόρτα της χρηματοδότησης παραμένει ερμητικά κλειστή. Επισημαίνουν δε ότι το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).

Ειδικότερα, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν σε αυτό το εξάμηνο ότι μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες, ενώ η συνολική πτώση στο τζίρο σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2013- Ιούλιος 2014) μειώθηκε κατά 20% και από την έναρξη της κρίσης άγγιξε το 74%.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι ότι στα 230.000 λουκέτα από την αρχή της κρίσης, φέτος θα προστεθούν -σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο- άλλα 15.000, με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου και κατά συνέπεια τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας. Πιο δραματική είναι η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύσουν παραμένει πολύ υψηλό (47,8% έναντι 47,1% στην αντίστοιχη έρευνα Φεβρουαρίου 2014). Επισημαίνεται ότι το Μάιο του 2009 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 11,7%. Σε απόλυτα μεγέθη 45.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ακόμη ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, θεωρώντας ότι κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους. Τη δική του ξεχωριστή σημασία έχει δε ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου του 2013.

Πωλητήριο στο Λουτράκι

Αγοραστές για το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι Κορινθίας που έκλεισε πριν από μερικούς μήνες αναζητά η Pepsico-ΗΒΗ. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες η Pepsico-ΗΒΗ αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού που διέθετε στο Λουτράκι, λόγω της σημαντικής κάμψη των πωλήσεων (υπολογίζεται σε πάνω από 60%) και των υπέρογκων ζημιών που συσσωρεύονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να αποζημιώσει τους περίπου 20 εργαζόμενους που είχαν απομείνει.

Βουλιάζουν τα βιομηχανικά

Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο ενοικίων σε σχέση με τα υπόλοιπα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά στα logistics, με τη μείωση των τιμών να διαμορφώνεται στο 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ πτώση κατά 4,3% παρουσιάζει στη χώρα μας συνολικά η αγορά των γραφείων και κατά 2,9% η αγορά των καταστημάτων. Τα ενοίκια στα logistics στη χώρα μας διαμορφώνονται στα 4 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα με την τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να κάνει λόγο για σταθερότητα και τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 13,5%. Στα καταστήματα το μέσο ενοίκιο στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους αντιστοιχεί σε 165 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, με την τάση να παραμένει πτωτική, ενώ οι αποδόσεις αντιστοιχούν σε 8,1%. Σταθερότητα προβλέπεται στην αγορά των γραφείων, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στα πέριξ των 22 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα και τις αποδόσεις να φθάνουν να φθάνουν το 9,8%.

Που θα γίνει το νέο επιχειρηματικό πάρκο

Στο στάδιο ανάθεσης σε ειδικό τεχνικό σύμβουλο της υλοποίησης των απαιτούμενων μελετών, όπως τεχνοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας, μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ., βρίσκεται η πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας για να ιδρυθεί άμεσα Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β’, στα σύνορα των δήμων Ωρωπού και Τανάγρας. Αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθ. Σκορδάς, με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Π. Ραβάνη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιχειρηματιών-Επενδυτών, Άγγ. Τζίβα και το νομικό σύμβουλο, Λ. Αποστολίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου και να ζητήσουν τη στήριξη του υπουργείου για το εν λόγω έργο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει αναλάβει πρωτοβουλία, υποβάλλοντας προτάσεις που αφορούν στον εξορθολογισμό της βιομηχανικής χωροθεσίας, με προγράμματα ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, που θα υλοποιηθούν μέσω της θεσμοθέτησης εξειδικευμένων και ειδικά στοχευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, ενώ από την ενασχόληση τού Επιμελητηρίου με την επιδίωξη του επενδυτικού σχεδίου για το Επιχειρηματικό Πάρκο, διαπιστώθηκε ότι το αξιόλογο κόστος της όλης εκτός χρηματοδότησης προπαρασκευαστικής προετοιμασίας, λειτουργεί αποτρεπτικά για την επένδυση. Στις προβλέψεις αναπτυξιακών κινήτρων κρίνεται ότι οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριληφθεί: χρηματοδοτική στήριξη του προπαρασκευαστικού σταδίου και καταβολή προκαταβολής μέχρι 35% τού υπό έγκριση επενδυτικού σχεδίου.

Κόκκινη κάρτα στην «Τεχνόπολη-Ακρόπολις»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ ακύρωσε το διάταγμα για τον καθορισμό ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που εκδόθηκε το 2007 και επέτρεπε σε συγκεκριμένη ζώνη να εγκατασταθεί η Βιομηχανική και Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη-Ακρόπολις». Από τα τέλη του 2004 σχεδιαζόταν με υπουργική απόφαση στα διοικητικά όρια της κοινότητας Αφιδνών να αναπτυχθεί η εγκατάσταση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας σε έκταση περίπου 230 στρεμμάτων. Τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το διάταγμα κατά το σκέλος που εξαιρούσε από την προστασία του ορεινού όγκου 500 περίπου στρέμματα για να αναπτυχθεί στην επίμαχη ζώνη πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του δήμου Αγίου Στεφάνου (νυν Διονύσου Αττικής). Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη επιταγές και δεσμεύσεις που απορρέουν από το ρυθμιστικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας που εγκρίθηκε με το νόμο 1515/85. Επίσης, το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν εξετάστηκε αν η επίμαχη ρύθμιση που εξαιρεί την έκταση από το καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας εναρμονίζεται προς τους σκοπούς του ρυθμιστικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, στους οποίους περιλαμβάνεται η προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους και η ανάσχεση της εξάπλωσης πόλεων και οικισμών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki