Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακριβότερο το ευρώ

Δυναμώνει ο πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο από το ράλι των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα που αυξάνει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και εντείνει τις πιέσεις στον προϋπολογισμό. Εξέλιξη που δυσχεραίνει τον στόχο για την επενδυτική βαθμίδα, που μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς τα σύννεφα του πληθωρισμού θολώνουν τις προοπτικές της ανάκαμψης και καθιστούν επισφαλή την πρόβλεψη για δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος στην περιοχή του 1,4% του ΑΕΠ για το 2022.

 

Το τέλος του φτηνού χρήματος βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που ανασυντάσσει το πρόγραμμα δανεισμού των 12 δισ. ευρώ για φέτος δίνοντας περαιτέρω έμφαση στον εμπροσθοβαρή του χαρακτήρα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ωφέλεια από το PEPP της ΕΚΤ που εκπνέει στο τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η δανειακή πολιτική δεν είναι στατική αλλά δυναμική και προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο και πιο προσοδοφόρο για το Δημόσιο timing. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για σύννεφα στον ορίζοντα, καθώς η FED ανοίγει κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ενώ το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.

 

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων προκαλεί αναταραχές στους ελληνικούς τίτλους, με το 10ετές να ακολουθεί από την προηγούμενη Παρασκευή ανοδική τροχιά. Η απόδοσή του ξεπέρασε το 2% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και χθες αναρριχήθηκε στο 2,33%, που είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το επιτόκιο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,88%, οπότε σε σχέση με τη νέα τιμή απόδοσης καταγράφεται άνοδος 160%. Σε υψηλές πτήσεις κινούνται και οι αποδόσεις στο 5ετές, που φτάνουν το 1,4%.

 

Με βάση τον ΟΔΔΗΧ, το δανειακό πρόγραμμα για το 2022 θα κινηθεί στα 12 δισ. ευρώ έναντι 15,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει την έκδοση προς το τέλος της χρονιάς «πράσινου» ομολόγου μέσης ή μακροπρόθεσμης διάρκειας. Η εκδοτική δραστηριότητα θα περιλαμβάνει όμως και επανεκδόσεις ομολόγων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τέλος Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο και του τελευταίου γραμματίου 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki