Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μύλος με τα κουρεμένα ενοίκια

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.

 

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τους ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών, ενώ με υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφτανε στο 80% του ποσού του ενοικίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 οι κρατικές ενισχύσεις για τα μειωμένα ενοίκια με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρηματικών αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα 770 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πιο συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

 

1. Η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ανά Α.ΦΜ, των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ανά ΑΦΜ, των υπόχρεων με το συνολικό ποσό της επιστροφής.

 

2. Η Γενική Διεύθυνση εκδίδει καταλογιστική πράξη με το ποσό της αποζημίωσης.

3. Η αποζημίωση βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής το ποσό επιβαρύνεται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki