Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Newsfeeds

Προφήτης το τσιμέντο

Στην ελληνική αγορά η εικόνα παρέμεινε απογοητευτική, καθώς τα σημάδια ήπιας βελτίωσης που σημειώθηκαν το 2014 εξαφανίστηκαν πέρσι, από το καλοκαίρι και μετά, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που ελαχιστοποίησαν τη ζήτηση για ιδιωτικές κατασκευές και προκάλεσαν την υπολειτουργία των δημοσίων έργων. Πλέον, οι πωλήσεις τσιμέντου στην αγορά αποτελούν μόλις το 6% του συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου, με τη διοίκηση να στρέφεται στη λύση των εξαγωγών της εγχώριας παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση τσιμέντου το 2015 υπολογίζεται ότι κινήθηκε στα επίπεδα του 1962, δηλαδή 65% χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών. Η εικόνα αυτή αναμένεται να διατηρηθεί εν πολλοίς και φέτος, αν και η διοίκηση της Τιτάν αναμένει μια έστω και οριακή βελτίωση της ζήτησης, κυρίως λόγω της υλοποίησης δημόσιων έργων, παραμένοντας βέβαια σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου τσιμέντων, «οι τρέχουσες συνθήκες δεν οδηγούν σε αισιόδοξες προοπτικές εξέλιξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται άμεσα από την οικονομική ανάπτυξη και την επακόλουθη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την άνοδο της απασχόλησης και τη βελτίωση της τραπεζικής χρηματοδότησης». Πάντως, η εικόνα που διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο μήνα του 2015 άφησε κάποια, μικρά έστω, περιθώρια αισιοδοξίας για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι εκδοθείσες άδειες της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αντιστοιχούν σε 271,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.510 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,3% στην επιφάνεια και κατά 67,3% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ως εκ τούτου σε ετήσια βάση, δηλαδή στο σύνολο του 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 3,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 0,2% με βάση τον όγκο των οικοδομών. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο άγγιξε το 26,2%, δείγμα της όλο και μεγαλύτερης επίδρασης των δημόσιων έργων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η συμμετοχή τους διαμορφωνόταν κυρίως σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η ακτινογραφία της αγοράς αποθηκευτικών χώρων

Περιορισμένες συμφωνίες αγοράς και ύφεσης και επενδυτική απνοια χαρακτηρίζει την αγορά των Logistics που παρά τις υψηλές αποδόσεις έχει πληγεί απο την κρίση καθώς η εξέλιξη του κλάδου είναι σε άμεση συνέρτηση με την ιδιωτική κατανάλωση. Απο την κρίση δεν γλύτωσαν ούτε και οι σημαντικότερες αγορές της αττικής που βρίσκονται σε περιοχές κατά μήκος της Εθνικής και της Αττικής Οδού (Ασπρόπυργος, Θριάσιο, Κρυονέρι, Αυλώνα, κ.ά.), και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείωναλλά και στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Οι περιοχές προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της διαθεσιμότητας κατάλληλων οικοπέδων για επαγγελματικές αναπτύξεις και λόγω της εύκολης πρόσβασης που διαθέτουν μέσω των κύριων οδικών αξόνων, που καθιστούν δυνατή τη μετάβαση των εμπορευμάτων στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι αλλά τελικά δεν έκλεισαν συμφωνίες..
Η αγορά των Οινοφύτων, η οποία ήταν και η πρώτη που αναπτύχθηκε και συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό ιδιόκτητων και ιδιοχρησιμοποιούμενων εγκαταστάσεων, μαζί με τον Αυλώνα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των διαθέσιμων οικοπέδων και των χαμηλότερων τιμών γης συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αττικής. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις περιοχές κατά μήκος της Αττικής Οδού όπως είναι το Θριάσιο Πεδίο και συγκεκριμένα η αχαρακτήριστη ζώνη του Ασπροπύργου.Η περιοχή των Μεσογείων διαθέτει βελτιωμένο μεταφορικό δίκτυο, εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο και στον λιμένα Λαυρίου καθώς και σημαντικό αριθμό σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Οι παραπάνω αγορές φιλοξενούν μεγάλο εύρος εταιρειών που δραστηριοποιούνται είτε στο λιανεμπόριο και στο βιομηχανικό κλάδο είτε στην παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων.
Η τάση για τη δημιουργία νέων αγορών Logistics οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των διαθέσιμων εκτάσεων κατάλληλων για επαγγελματικές αναπτύξεις και στην έλλειψη βασικών υποδομών στις υφιστάμενες αγορές.
Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που οδήγησαν σε μείωση της  δραστηριότητας αποτέλεσαν ως ένα μεγάλο βαθμό ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο των Logistics.

Ζήτηση για logistics

Συνολικά 8,7 εκατ. τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων θα απαιτηθούν στην Ευρώπη έως το 2020 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρει σε σχετική της έρευνα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Οι πρόσθετες αυτές ανάγκες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκρηξης του διαδικτυακού εμπορίου, της συγκέντρωσης στον κλάδο του λιανεμπορίου και της τάσης των μεγάλων αλυσίδων με είδη τροφίμων να εξυπηρετούν τους πελάτες με διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Forrester, η αξία των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων πρόκειται να εκτιναχθεί από τα 112 δισ. ευρώ στα 234 δισ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών, εξέλιξη που αναμένεται να απογειώσει και τις ανάγκες για νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Savills, πρόσθετες ανάγκες θα προκύψουν και από τις επιστροφές των προϊόντων που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Εκτιμάται πως περίπου 40% των ειδών επιστρέφονται, γεγονός που γεννάει πρόσθετες ανάγκες αποθήκευσης. Οπως προκύπτει από την ανάλυση, η αξία του όγκου των αγαθών που διακινήθηκαν μέσω εγκαταστάσεων logistics, αυξήθηκε κατά 29% το 2014, σε συνολικά 30 δισ. ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο των 22,2 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το διαχρονικά υψηλό ποσό στον κλάδο είχε καταγραφεί το 2007, περίπου στα 40 δισ. ευρώ.

Στον αέρα η αγορά αποθηκευτικών χώρων

Η αγορά αποθηκευτικών χώρων, δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές το 2014. Τα ενοίκια είναι σε χαμηλά επίπεδα (2.5-3.5 €/τμ μηνιαίως) και δεν πραγματοποιούνται σημαντικές συμφωνίες στον συγκεκριμένο χώρο. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μεγάλη προσδοκία, καθώς υπάρχουν οι εκκρεμότητες των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και το project του Θριάσιου, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην συγκεκριμένη αγορά. Ιδιαίτερα για την αγορά της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει μεγαλύτερα προβλήματα, θα έδινε έναν άλλο τόνο αισιοδοξίας, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων (συγκρίνοντας και την αντίστοιχη εμπειρία της συνεργασίας του ΟΛΠ με την COSCO). Επενδυτικά, το συγκεκριμένο προιόν, παρουσιάζει αποδόσεις της τάξης του 11%-13%.

Χρυσές αποθήκες

Διατηρήθηκε ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στον κλάδο των αποθηκών και βιομηχανικών κτιρίων εν γένει, καθώς, όπως προκύπτει από σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα της Jones Lang LaSalle, κατά το πρώτο τρίμηνο επενδύθηκαν συνολικά 4,9 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αποτέλεσμα της ανοδικής αυτής πορείας είναι και η ενίσχυση του μεριδίου της συγκεκριμένης κατηγορίας επενδυτικών ακινήτων στο σύνολο της αγοράς, καθώς πλέον καταλαμβάνει το 13% των επενδύσεων, έναντι μεριδίου 10% στο σύνολο του 2013.

Πάντως, όπως σημειώνει η ανάλυση της Jones Lang LaSalle, η πλειονότητα των επενδυτών στρέφεται προς τις πιο παραδοσιακές και ώριμες αγορές και συγκεκριμένα τη Μεγ. Βρετανία και τη Γερμανία. Η άνοδος των επενδύσεων στη Μεγ. Βρετανία άγγιξε το 46% και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ στη Γερμανία επενδύθηκαν 1,3 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 140% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η Γαλλία, η οποία αποτελεί παραδοσιακά την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για επενδύσεις σε logistics και βιομηχανικά κτίρια. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, όπου σημειώθηκε μείωση των επενδύσεων κατά 60%, σε 230 εκατ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki