Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χωροταξία

Μύλος με τα κουρεμένα ενοίκια

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.

 

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τους ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών, ενώ με υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφτανε στο 80% του ποσού του ενοικίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 οι κρατικές ενισχύσεις για τα μειωμένα ενοίκια με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρηματικών αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα 770 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πιο συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

 

1. Η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ανά Α.ΦΜ, των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ανά ΑΦΜ, των υπόχρεων με το συνολικό ποσό της επιστροφής.

 

2. Η Γενική Διεύθυνση εκδίδει καταλογιστική πράξη με το ποσό της αποζημίωσης.

3. Η αποζημίωση βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής το ποσό επιβαρύνεται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 

 

Ποιές περιοχές αλλάζουν όψη

Κατά τη  συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ),  εγκρίθηκαν οι εξής υποθέσεις:

 

·         Δήμος Γλυφάδας - Τροποποίηση της  Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και του πρώην Νυχτερινού κέντρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» στις Ζώνες 2β και 4β αντίστοιχα σύμφωνα με το από 1.03.04 ΠΔ/γμα (ΦΕΚ 254 Δ).

 

Για την Τροποποίηση της  Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και του πρώην Νυχτερινού κέντρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» προτάθηκαν ήπιες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στον χώρο, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από νεότερες ανάγκες του σχεδιασμού, αλλαγές χρήσεων, κατασκευές που απομακρύνονται για λόγους στατικής επάρκειας,  καθώς και νέες χαράξεις που σχετίζονται με υπαίθριες διαμορφώσεις, με οδεύσεις, εισόδους κλπ.

 

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ απεφάνθη ότι η Μελέτη καλύπτει τις προδιαγραφές σε πολεοδομικό επίπεδο, διαχειρίζεται με άρτιο τρόπο ζητήματα κρίσιμα για την ποιότητα του δημόσιου χώρου, την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παράκτιας αυτής έκτασης και λαμβάνει υπόψη και σέβεται τη δασική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και εν γένει εναρμονίζεται με το ΡΣΑ και το Π. Δ/γμα των Ακτών.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την  απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ:

 

- ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος θα επικοινωνεί με τον σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο της Λ. Ποσειδώνος,

 

-  θα συνδεθούν οι δύο αρχαιολογικοί περίπατοι με ενοποιημένη χάραξη και υλικά,

 

-  η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στην ακτή θα είναι ελεύθερη για το κοινό,

 

- η φύτευση θα αποτελείται αποκλειστικά από ενδημικά είδη της μεσογειακής παράκτιας χλωρίδας κλπ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος ανέρχεται σε 271.709,34 τ.μ. (234.241,53 τ.μ χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας). Η Αρχιτεκτονική μελέτη - αναθεώρηση της άδειας δόμησης έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (11.03.2021) και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού (Εγκρίσεις: Ιούλιος 2020, Ιανουάριος 2021). Επίσης έχει λάβει Περιβαλλοντικούς όρους (2015 και 2016) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

·         Δήμος Πειραιώς - Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιοχής Αγίου Διονυσίου Πειραιά.

 

Το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά χωρικού σχεδιασμού αποτελεί σχέδιο υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας για τη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά, καθώς στοχεύει στη δημιουργία του πλαισίου χωρικής οργάνωσης για την αστική ανάπλαση της περιοχής. Η πρόταση χωρικού προορισμού συνίσταται στον καθορισμό του μεγαλύτερου τμήματος αυτής ως πολεοδομικό κέντρο (με εξαίρεση ορισμένων χρήσεων) και στον καθορισμό τμημάτων ως «ελεύθεροι χώροι-Αστικό πράσινο» και ως «αθλητικές εγκαταστάσεις». Συγκεκριμένα καθορίζονται 2 ζώνες,  Πολεοδομικό κέντρο 1 και Πολεοδομικό κέντρο 2 με διαφοροποιήσεις όπως αυτή της χρήσης των πολυκαταστημάτων.

 

Παράλληλα, το ΕΠΣ εξελίσσει κατά πολύ την προτεινόμενη ανάπλαση του ΓΠΣ του 1988, ρυθμίζοντας πολεοδομικά αυτή την κομβικής σημασίας αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου. Δίνονται πολεοδομικά κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης, αν και υποβαθμισμένης περιοχής, με χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων για παραχώρηση χώρων για δημόσια χρήση με παράλληλη διατήρηση των θεσμοθετημένων συντελεστών δόμησης.

 

·         Δήμος Κρωπίας - Αίτημα επέκτασης εγκατεστημένου ελικοδρομίου της εταιρίας «GREEK AIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ» στη θέση «Μπότα» ή «Προφάρτα» του Δήμου Κρωπίας, Περιφέρειας Αττικής.

 

Αφορά στο αίτημα της εταιρίας «GREEK AIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» με το οποίο ζητεί επέκταση της δραστηριότητας κατά 5.398,04τ.μ. Η εταιρία διαθέτει εγκεκριμένη εγκατάσταση ελικοδρομίου συνολικής έκτασης 22.969,38τ.μ. στη θέση «Μπότα» ή «Προφάρτα» του Δήμου Κρωπίας, Περιφέρειας Αττικής. Προκειμένου να καταστεί λειτουργικότερη η όλη επένδυση, απαιτήθηκε η αγορά συμπληρωματικών οικοπέδων, τα οποία έπρεπε να ενσωματωθούν και να ενοποιηθούν με την αρχική έκταση. Οι επεκτάσεις αποσκοπούν στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας του ελικοδρομίου. Η έγκριση της επέκτασης εγκατάστασης του ελικοδρομίου γίνεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ και «γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας» (σύμφωνα με το από 13.01.92 π.δ. - ΦΕΚ Δ΄ 80/30.01.1992, με το οποίο τροποποιήθηκε το από 5/13.12.1979 π.δ.  – ΦΕΚ Δ΄ 707).

 

·        Δήμος Χαλκηδόνας - Σημειακή τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου Δήμου Χαλκηδόνας ΠΕ Θεσσαλονίκης, σε τμήμα του Αγροκτήματος Γέφυρας με χρήση: «Χονδρεμπόριο με περιορισμούς».

 

Η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Αγίου Αθανασίου προωθείται για να υλοποιηθεί ρύθμιση των χρήσεων γης επί έκτασης 334 στρ. περίπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η επέκταση υφιστάμενων αλλά και η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων χονδρεμπορίου, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή πλεονεκτική για τη χρήση χονδρεμπορίου, δεδομένου ότι διαθέτει καλή προσβασιμότητα σε ένα βασικό σύστημα μεταφορικών αξόνων (σιδηροδρομικών και οδικών) που διέρχονται από την περιοχή, προϋπόθεση ιδιαιτέρως σημαντική για την προσέλκυση αρχικά επιχειρηματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εν συνεχεία για τη βιώσιμη λειτουργία τους

Καλοκαιρινός μποναμάς

Τον χάρτη των νέων αντικειμενικών αξίων των ακινήτων που θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους από το 2022 ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού. Αμέσως μετά, η ΑΑΔΕ θα αναλάβει ένα δύσκολο project. Θα προσαρμόσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στη... φορολογητέα αξία των ακινήτων των φορολογούμενων και θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει με τις νέες τιμές ζώνης.

 

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης άσκησης θα προσδιορίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φόρο ώστε να αποτραπούν επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

 

Από τις ασκήσεις προσομοίωσης που διενεργεί η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν αυξήσεις έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές ενώ με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει άνοδος στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

 

Τον χάρτη των νέων αντικειμενικών αξίων των ακινήτων που θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους από το 2022 ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού. Αμέσως μετά, η ΑΑΔΕ θα αναλάβει ένα δύσκολο project. Θα προσαρμόσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στη φορολογητέα αξία των ακινήτων των φορολογούμενων και θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει με τις νέες τιμές ζώνης.

 

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης άσκησης θα προσδιορίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φόρο ώστε να αποτραπούν επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

 

Από τις ασκήσεις προσομοίωσης που διενεργεί η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν αυξήσεις έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές ενώ με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει άνοδος στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

 

Η επιτροπή που έχει αναλάβει να συνθέσει το παζλ των νέων αντικειμενικών τιμών αξιολογεί και φιλτράρει τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και τις συγκρίνει με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και της Τράπεζας της Ελλάδος και με τα μισθωτήρια συμβόλαια προκειμένου να προσδιορίσει τις τελικές τιμές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτιμητές ακινήτων εισηγούνται αυξήσεις κατά μέσον όρο 50%-60% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου καταγράφαφεται σημαντική άνοδος της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω του Airbnb.

 

Στα βόρεια προάστια οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20%-30% ενώ μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα νότια προάστια της Αττικής που έχουν ευνοηθεί από την αυξημένη ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού και από το έργο του Ελληνικού καθώς και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.

 

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει έκρηξη τιμών είναι κυρίως αυτές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει μεγάλη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

 

Πρόκειται για:

 

Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.

 

Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

 

Γειτονιές του Πειραιά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.

 

Πάνω από 3.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις περιοχές της Καβάλας, Πιερίας, Δράμας, Αρκαδίας, Καστοριάς, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Η έναρξη της ανάρτησης έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειαςμε τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχητων δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοσητων προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Στόχος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιοσυγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικέςδεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, έχει καταρτιστεί και έχει αποσταλεί σε όλες τις αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς (Ελληνικό Κτηματολόγιο, ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργείο Οικονομικών) εβδομαδιαίο πρόγραμμα αναρτήσεων,  από τα μέσαΙανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Έκρηξη φόρων

Σε «ασκήσεις επί χάρτου» για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με βασικό ζητούμενο τα αντίμετρα για την εξουδετέρωση της βόμβας των φορολογικών επιβαρύνσεων που φέρνουν η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 οικισμών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα.

 

Ο φάκελος «ακίνητα» θα είναι ψηλά στην ατζέντα των τηλεδιασκέψεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε ανώτερο επίπεδο στις 26 Ιανουαρίου.

 

Αυτό που χωρίζει και πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές είναι να βρεθεί μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να προχωρήσουν:

 

▶ Οι αλλαγές στα κλιμάκια περιουσίας και στους συντελεστές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, που θα ανακατέψουν την τράπουλα των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέους κερδισμένους και χαμένους.

 

▶ Η ενσωμάτωση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μέτρο που θα είναι ευνοϊκό για τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.

 

▶ Οι νέες μειώσεις στον φόρο του ΕΝΦΙΑ με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και σε ένα έτος όπου όλα είναι ανοιχτά ακόμη και για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο…

 

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει άσκηση εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης στο οικονομικό επιτελείο προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% που αυτόματα θα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της Εφορίας.

 

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους θεσμούς, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και η επέκτασή τους σε όλα τα ακίνητα της χώρας θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του καλοκαιριού και συνεπώς για να μη «φουσκώσει ο λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χρειαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές). Βέβαια η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8-10%, αλλά το μέτρο δεν επαρκεί για να σβήσει τις επιβαρύνσεις ειδικά σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών τιμών και των αγοραίων είναι μεγάλη και η εξομοίωσή τους θα προκαλέσει έκρηξη της φορολογίας.

 

Αναπροσαρμογές

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν για ακίνητα που θα είναι:

 

● Σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον.

● Στα νότια προάστια, όπως η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού.

● Σε περιοχές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων.

● Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

● Σε 3.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος όπου ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με πολυτελείς βίλες σε περιοχές-φιλέτα (Μύκονο, Σαντορίνη, Πόρτο Χέλι κ.α.) να πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ.

 

Στην Αττική, χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι, περιοχές στο Ψυχικό, στο Σισμανόγλειο στα σύνορα Αμαρουσίου-Μελισσίων, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου, στην Μπαλάνα στον Γέρακα και στη Νέα Μάκρη.

 

Για την απενεργοποίηση της βόμβας των αντικειμενικών τιμών στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια για δραστικότερες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ που θα αντισταθμίζουν τις αυξήσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όπως προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη. Βέβαια είναι μια πρόταση από την οποία οι μόνοι που κερδίζουν είναι όσοι έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία (αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ). Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν δεύτερο ΕΝΦΙΑ για τις περιουσίες τους με συντελεστές οι οποίοι κλιμακώνονται από 0,15% έως και 1,15%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανήλθε το 2020 σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

 

Στο μεταξύ ακόμα δύο μέτρα για την κτηματαγορά ενεργοποιούνται εντός του έτους. Αυτά είναι:

 

Φορολογικά κίνητρα: Εκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ θα κερδίσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν πέρυσι στην επισκευή, ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η νέα έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων θα φανεί στον νέο λογαριασμό της Εφορίας, με τους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ να είναι οι περισσότερο κερδισμένοι.

 

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Το καλοκαίρι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) περνάνε στην ηλεκτρονική εποχή καθώς την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο στο σύστημα TAXISNET. Στη συνέχεια θα γίνεται ηλεκτρονικά ο έλεγχος των στοιχείων, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από τον φορολογούμενο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki