Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Καταγγέλω κε Υπουργέ

Το κατηγορώ των ιδιοκτητών

Να τεθεί άμεσο τέλος στην μείωση των ενοικίων και κάθε περαιτέρω στήριξη των ενοικιαστών να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοιού, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει τα εξής:

 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες ότι η αναγκαστική μείωση κατά 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων και πρώτης και φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων τους θα συνεχιστεί και το μήνα Μάϊο για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το μέτρο προφανώς θα συνεχιστεί για άγνωστο χρονικό διάστημα για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν το Μάιο.

 

Επί της ανακοίνωσης αυτής, η οποία έχει εξοργίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και διότι και πάλι δεν συνοδεύτηκε από το παραμικρό μέτρο στήριξής τους, η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

 

1.       Γιατί ενώ η ΠΟΜΙΔΑ αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε υφίστανται αντικειμενικά σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους, η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη στήριξης και των ιδιοκτητών που υφίστανται μείωση των εισοδημάτων τους επίσης με κρατική εντολή;

 

2.      Γιατί  ενώ η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, έχει εφαρμόσει ή σχεδιάζει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, μέσα σε αυτόν τον πακτωλό των δαπανών, που καλώς δίνεται, δεν προβλέπεται ούτε ένα (1) ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εγκαταλείπονται  κυριολεκτικά στην τύχη τους;

 

3.      Γιατί ενώ 100.000 αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και περικόπτουν αυθαίρετα και παράνομα τα μισθώματα, αποστερώντας τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα και κάθε ελπίδα ελάφρυνσης, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ''σφυρίζουν αδιάφορα" και ουδείς ασχολείται με το σοβαρότατο πλην "ορφανό" αυτό θέμα;

 

4.      Γιατί από τα μέτρα που η κυβέρνηση δήθεν νομοθέτησε υπέρ των ιδιοκτητών που υφίστανται μείωση στα μισθώματά τους (τετράμηνη αναστολή ρυθμίσεων και μείωση 25%), στην ουσία δεν ισχύει κανένα, και ουδείς ενδιαφέρεται γι΄αυτό;

 

5.      Γιατί ενώ για όλους τους άλλους προβλέπονται επιδόματα τοις μετρητοίς και "εν τη παλάμη", για τους ιδιοκτήτες που σε βάρος τους υλοποιείται άμεσα και με αιματηρό τρόπο το μοναδικό μέτρο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, δεν δίδεται η παραμικρή δέσμευση για το τι μπορούν πράγματι να ελπίζουν ως αντίβαρο στην αφαίμαξη που τους γίνεται;

 

6.      Ως πότε τελικά θα συνεχιστεί, και πότε θα τελειώσει αυτό που συμβαίνει σε βάρος των ιδιοκτητών, που είναι πραγματικά ο ορισμός εκείνου που ο ελληνικός λαός χαρακτηρίζει ως «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»;

 

H ΠΟΜΙΔΑ ζητά άμεση απάντηση στα ερωτήματα αυτά και επαναλαμβάνει και πάλι τα αιτήματα της για την ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών:

 

1.      Να τεθεί άμεσο τέλος στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών, η οποία έχει ήδη ανοίξει την όρεξη ορισμένων που προτείνουν επιστροφή στο μεσαίωνα του Ενοικιοστασίου. Κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων στήριξης, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες.

 

2.      Nα νομοθετηθεί ρητά και απερίφραστα ότι όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες που αξιώνουν μείωση μισθώματος, για να είναι έγκυρο το αίτημά τους οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση είτε στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, είτε σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εάν δεν απασχολούν εργαζόμενους.

 

3.      Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών.

 

4.      Ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.

 

5.      Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020.

Πότε ισχύει η μειωμένη καταβολή ενοικίου

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, την προηγούμενη Τετάρτη, 18.3.2020 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας δήλωσε επί λέξει τα εξής για το θέμα της δίμηνης μείωσης των μισθωμάτων ωρισμένων κατηγοριών μισθώσεων:

 

«Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.»

 

Προς αποφυγή παρερμηνειών που θα οδηγούσαν σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις και καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των πολιτών αλλά και στα δημόσια έσοδα, η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει τα εξής:

 

1. Με το ανωτέρω μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις. Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά:

 

*Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (δείτε την κατάστασή τους στο www.pomida.gr ), και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

 

*Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

 

Το μέτρο θα εξειδικευθεί με ΠΝΠ και με ΚΥΑ τις οποίες αναμένουμε.

 

Ωστόσο είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων δεν αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά όσους παραπάνω αναφέρονται.

 

Επίσης ειδικότερα σε ότι αφορά τα μισθώματα κατοικιών είναι σαφές ότι δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Ομοίως δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Ιστορία αυθαιρεσίας ή Κράτος Άρπαγας

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζουν σ΄ένα καθημερινό παραλογισμό. Από την μία πλευρά επιβαρύνονται με μία σκληρή φορολογία , την  οποία  κάθε Κυβέρνηση αναγνωρίζει και υπόσχεται ότι θα περιορίσει αλλά την διατηρεί και από την άλλη έρχονται αντιμέτωποι με μία φορομπηχτική γραφειοκρατία η οποία αντί να λύνει προβλήματα προσθέτει και άλλα.

Μία επιστολή αναγνώστη που έφθασε πριν λίγες μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της συντακτικής ομάδας είναι ενδεικτική του παραλογισμού στον οποίο έχουν επιβάλει και διατηρούν  οι κρατούντες στους πολίτες-ιδιοκτήτες. Το πλέγμα αυτό , μοιάζει σαν προσπάθεια του κράτους-με νόμους , εγκυκλίους και αποφάσεις- να δεσμεύσει με νομότυπο τρόπο περιουσίες ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν προβλήματα που το ίδιο προκαλεί, αναπαράγει και μεγεθύνει. Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή (χωρίς φυσικά να αναφέρουμε τα στοιχεία του αποστολέα):

"Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,


Μήπως υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά στη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων στα οποία αφενός μεν έχουν νομιμοποιηθεί αυθαιρεσίες που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, αφετέρου, δεν πληρούνται σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις ("εκ κατασκευής" και "ύπαρξη σε όλους τους ορόφους") ώστε να δίνεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας?

Όπως σίγουρα γνωρίζετε υπάρχουν όμως χιλιάδες περιπτώσεις που οι καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων είναι εκ κατασκευής, ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει στη νομιμοποίηση πληρώνοντας το πρόστιμο, αλλά δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο ούτε καν στα παιδιά του!

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας συμβολαιογράφος που να προχωρά σε μεταβίβαση αν προηγουμένως δεν γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία, για να γίνει μονομερώς θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (σωρευτικά!!!!).

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε απαιτείται η συναίνεση όλων των συνοικοπεδουχων, οι οποίοι συνήθως είναι αρνητικοί, εκβιάζουν (εμένα μου ζητούν χρήματα για να υπογράψουν) ή ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει το συμβόλαιο της τροποποίησης.

Ευχαριστώ πολύ


Καλή συνέχεια  "

 

Απάντηση realestatenews.gr: Στις ερωτήσεις που θέσαμε η απάντηση ήταν : Εξετάζεται...Προωθείται η λύση....Δεν γνωρίζουμε το χρονικό ορίζοντα...

Νόμος για μετέωρα ακίνητα λόγω Κτηματολογίου.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και άλλων οικισμών, που βρέθηκαν «στον αέρα» λόγω του Κτηματολογίου.

 

Πρόκειται για ιδιωτικά ακίνητα τα οποία όμως πριν από πολλές δεκαετίες ανήκαν στο Δημόσιο ή βρίσκονταν σε εκτάσεις που έχουν χάσει τον δασικό χαρακτήρα τους. Με διάταξη του νόμου 3127/2003 αναγνωρίστηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων σε ιδιώτες που είχαν τη χρήση τους για περισσότερα από 20 έτη, δεν καλύπτονται όμως όσα ανήκουν στο Δημόσιο εναντίον του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της χρησικτησίας.

 

Με βάση τον νόμο του 2008 για το Κτηματολόγιο, το Δημόσιο υποχρεώθηκε για πρώτη φορά να δηλώσει τα ακίνητά του. Επομένως οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και τα Δασαρχεία οφείλουν να καταθέσουν δηλώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία.

 

Εκτός από την τροπολογία, θα προχωρήσει η ομαδοποίηση των ενστάσεων και, το σπουδαιότερο, θα ληφθεί μέριμνα για να μην επιβαρυνθούν οι θιγόμενοι πολίτες με τα δικαστικά και τα άλλα έξοδα της διαδικασίας.Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση, όπως ενημέρωσε, θα αντιμετωπιστούν και άλλες εκκρεμότητες του Κτηματολογίου:

 

● Θα αυξηθεί η αποζημίωση των μελών των επιτροπών εκδίκασης των ενστάσεων και θα διευρυνθούν οι ειδικότητες των μηχανικών που θα τις στελεχώσουν. Σήμερα το ποσό ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά συνεδρίαση, που «θα αναπροσαρμοστεί σε εύλογα επίπεδα», όπως είπε ο επικεφαλής του Κτηματολογίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι, εκτός από τους τοπογράφους μηχανικούς, στις επιτροπές θα μπορούν να μετέχουν πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι απόφοιτοι ΤΕΙ, ειδικότητες που ήδη έχουν το δικαίωμα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα.

 

Η αλλαγή αυτή,  είναι αναγκαία γιατί με την ανάρτηση νέων κτηματολογικών χαρτών, που καταγράφουν περίπου 16 εκατ. δικαιώματα, αναμένεται να υποβληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο ενστάσεις!

 

Στα προηγούμενα προγράμματα, που κατά κανόνα αφορούσαν ακίνητα σε αστικά κέντρα, οι ενστάσεις ήταν της τάξης του 5-7%, αλλά οι τελευταίες μελέτες καλύπτουν κυρίως αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αμφισβητήσεις, όπως όρια μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών, κληρονομικά κ.λπ. Είναι πιθανόν οι προβλέψεις για τις επιτροπές ενστάσεων να επεκταθούν και στις αμφισβητήσεις για τους δασικούς χάρτες.

 

● Θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν4512/2017 για τη μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων, σε Κτηματολογικά Γραφεία στα οποία οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα αποτυπώνονται σε χάρτες. Προβλεπόταν η λειτουργία 17 κεντρικών γραφείων και 75 υποκαταστημάτων ώς τις 18/1/2020, αλλά στην πράξη έχουν δημιουργηθεί μόνο έξι.

 

Σημειώνεται ότι υπογράφτηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δίνεται παράταση δύο χρόνων για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, ενώ στόχος της διοίκησης του Κτηματολογίου είναι να λειτουργούν 30-35 ώς το τέλος του χρόνου.

 

Μεταβιβάσεις μετ΄εμποδιων

Μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκαλεί η δυσκολία στη συγκρότηση των επιτροπών ενστάσεων.Μέχρι να επιλυθούν οι ενστάσεις, τα ακίνητα παραμένουν μπλοκαρισμένα.

 

Αν και το πρόβλημα δεν είναι σημερινό βρίσκεται και πάλι στη επικαιρότητα λόγω της επικείμενης ανάρτησης στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει για 2 μήνες (τέσσερις οι κάτοικοι εξωτερικού και το Δημόσιο) να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να υποβληθούν απαραίτητες ενστάσεις.

 

Η διαφορά ωστόσο με το προηγούμενο στάδιο (αυτό της προανάρτησης που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου) είναι ότι εδώ όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, γίνονται μόνο μέσω των αρμόδιων επιτροπών ενστάσεων εφόσον δεν αφορούν επικαιροποίηση στοιχείων ή πρόδηλα σφάλματα.

 

 

Και εδώ σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Οι επιτροπές που συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα (και αποτελούνται από δικαστικούς, τοπογράφους, νομικούς με τους αναπληρωτές τους και γραμματεία) έχουν πρόβλημα στη συγκρότηση τους –κυρίως- λόγω της απασχόλησης των τοπογράφων μηχανικών σε έργα κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα αλλά και για οικονομικούς λόγους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki